Turisme massiu a Barcelona

Divisió d'opinions amb unes paraules de Gonzalo Bernardos sobre el turisme

El turisme massiu està originant molts debats i manifestacions

Gonzalo Bernardos, reconegut economista i professor de la Universitat de Barcelona, ​​ha generat un fort debat amb les seves recents declaracions sobre el turisme massiu a Espanya. En una intervenció al programa laSexta Xplica, Bernardos va defensar el turisme com un pilar fonamental de l'economia espanyola, comparant-lo amb el petroli per a l'Aràbia Saudita, i va criticar els que es queixen del turisme massiu.

Segons Bernardos, el turisme va representar el 12,3% del PIB i el 12,6% de l'ocupació el 2019, xifres que espera se superin aquest any. A més, ha assenyalat que l'oposició al turisme massiu prové, en molts casos, de persones que també gaudeixen dels beneficis de viatjar, qualificant aquests crítics de "tiquismiquis" per no tolerar molèsties menors com el soroll de les maletes. Els comentaris sobre el turisme han provocat una polarització notable, amb suports i crítiques per igual.

Una multitud de persones es reuneix en una manifestació, destacant un cartell groc que diu
Una multitud de persones es reuneix en una manifestació, destacant un cartell groc que diu "Mallorca d'Or 'Illa de Vacances' all crowed". | Diari de Mallorca

Bernardos va subratllar que molts obliden la situació econòmica de Barcelona durant la pandèmia de COVID-19, quan la manca de turistes va deixar la ciutat en una crisi econòmica significativa. Va recordar que nombrosos llocs de treball depenen directament del turisme i que sense aquest sector, moltes persones s'haurien vist greument afectades. El seu missatge als crítics del turisme massiu va ser clar: “Els recordo que ara el turisme és massiu perquè viatgen ells (classe mitjana i obrers). Quan només viatjaven els que tenien diners, no hi havia cap aglomeració en cap monument”.

Després d'aquestes paraules, publicades al seu perfil de X, Gonzalo Bernardos ha rebut feedback de tota mena. Algunes recolzaven la seva postura: "Tal qual. Per no citar els que es queixen dels turistes que arriben a la seva ciutat turística i després ells viatgen a les ciutats més turístiques d'Espanya, Europa o el món…". Altres, en canvi, la majoria li rebatien el seu argument: “El dret a viure en una ciutat digna és més important que el dret a fer turisme”.

La importància del turisme

El turisme a Espanya ha evolucionat dràsticament les últimes dècades. Durant els anys 70 i 80, el turisme estava més limitat a la temporada d'estiu i es concentrava a les costes. Actualment, el turisme s'ha diversificat i estès al llarg de tot l'any, afectant diverses regions i promovent un creixement econòmic sostingut. Dades recents mostren que Espanya ha recuperat i superat els nivells de turisme previs a la pandèmia, destacant la resiliència i la importància del sector turístic per a l'economia nacional.

Bernardos també ha qüestionat la postura d'alguns partits d'esquerra que proposen reduir el nombre de turistes. Segons la seva opinió, aquestes propostes afecten principalment els turistes de classe mitjana i obrera, que són els que més es beneficien de l'accessibilitat del turisme actual. Aquesta perspectiva ha generat reaccions mixtes, amb alguns aplaudint la seva franquesa i altres criticant la seva aparent manca de sensibilitat cap als problemes locals causats pel turisme massiu.