Home amb expressió d'enuig davant d'un fons de galetes salades.

Demolidor estudi de l'OCU sobre pans torrats: '1 de cada 5...'

S'han estudiat un total de 125 varietats

Una anàlisi de 125 pans torrats (biscots, crackers, panets i mini torrades) comercialitzats en nou grans cadenes de supermercats revela mals o molt mals resultats a l'Escala Saludable d'OCU per a 24, el 19% dels seleccionats.

Els pitjors resultats són per als pans torrats aromatitzats amb all i julivert, o tomàquet i orenga. Però també per a diversos pans especials (sense sal, sense sucres, sense gluten…) i per a diverses mini torrades amb vegetals afegits. Aquests productes comparteixen un processat més gran que es manifesta amb la incorporació de diferents aromes i additius (fins a 8 en un mateix producte), com són els colorants, els potenciadors del sabor i els agents de textura, alguns d'aquests últims poc saludables. La sal sol ser un altre ingredient massa present, arribant en algun cas al 2,5%. Entre tots els pans seleccionats destaquen els mals resultats d'un d'especial: el Cracker gluten free de Shär.

Llesques de pa torrat amb trossos d'oliva sobre una taula de fusta adornades amb fulles de menta.
Panets torrats | vikif

Per contra, els pans torrats integrals poques vegades incorporen additius, són rics en fibra (10% de mitjana) i el percentatge de sal no sol superar l'1,2%. Per tipus de pa, els millors segons l'Escala Saludable d'OCU són:

Biscotes: Pa torrat integral de blat d'Auchan (Alcampo) i Pa torrat 100% integral de blat de la Cistella (Lidl).

Crackers: Integral Original de Wassa i Delikatess de Wasa.

Panets: Wholegrain no sugar added de Krispolls.

Mini torrades: 100% integral de Hacendado (Mercadona).

Donat el seu ampli període de conservació, els pans torrats poden ser una alternativa al pa fresc per tenir al rebost, sobretot si és integral. Però sense abusar, ja que en tractar-se de productes deshidratats tenen el doble de greix per unitat de pes (un 10% de mitjana); encara que es tracta de greix de bona qualitat ja que normalment procedeix d'oli de gira-sol alt oleic.

La quantitat de proteïnes i de sucre també és més gran, però poc més. Per cert, un cop s'obre un paquet de pa torrat és recomanable conservar-lo després ben tancat, si és possible en un recipient hermètic perquè no quedi dur i ranci.

Si voleu conèixer la valoració nutricional, el tipus d'additius i el grau de processament d'algun dels 125 pans torrats seleccionats, només cal descarregar l'aplicació gratuïta OCU Market i escriure'n la denominació o llegir-ne el codi de barres. A més, aquesta app permet conèixer el preu als supermercats propers, igual que el de 150.000 productes habituals més d'alimentació i drogueria.