L'alimentació exerceix un paper crucial en la salut del cervell, influenciant no només el seu funcionament diari, sinó també la seva longevitat. Una dieta rica en nutrients específics pot millorar la memòria, la concentració i la salut mental en general, i també ens pot protegir contra malalties neurodegeneratives.
Els àcids grassos omega-3 són potser els nutrients més coneguts pels beneficis cerebrals. Aquests es troben en aliments com el salmó, les nous i les llavors de chía, i són essencials per a la formació de les membranes cel·lulars al cervell. A més, els omega-3 tenen propietats antiinflamatòries que poden ajudar a protegir el cervell contra el mal i l'envelliment.
Les vitamines i els antioxidants també tenen un paper important en la salut cerebral. Les fruites i verdures de colors brillants, com els nabius, les maduixes i el bròquil, són riques en antioxidants. Aquestes protegeixen el cervell de l'estrès oxidatiu, un procés que pot danyar les cèl·lules cerebrals. La vitamina E, que es troba en fruita seca, llavors i olis vegetals, també és coneguda per la seva capacitat per protegir les neurones i millorar la funció cognitiva.
D'altra banda, el cervell també requereix una quantitat constant de glucosa, que n'és la font principal d'energia. No obstant això, no totes les fonts de glucosa són iguals. Els carbohidrats complexos, com els que es troben als grans sencers i els llegums, proporcionen un subministrament constant i sostingut de glucosa. A diferència dels sucres simples, que poden causar pics i caigudes als nivells de sucre a la sang, afectant la concentració i l'estat d'ànim.
La hidratació és un altre punt fonamental per mantenir el cervell en bon estat. L'aigua és crucial per a totes les funcions corporals i el cervell no n'és una excepció. Tot i això, cap d'aquests aliments ajuda tant com el que ens recomana la neuròloga Schenider. La doctora parla d'un aliment que destaca per sobre de la resta pels beneficis cerebrals.
Els fongs i els bolets
"Gaudeixo del seu sabor i m'encanta que tinguin un alt contingut de proteïna i fibra, que siguin baixos en calories i greixos i continguin propietats antiinflamatòries o siguin a més, rics en nutrients", explica la doctora quan parla sobre els fongs i els bolets.
A més, Schenider afegeix que a les parets dels fongs hi ha els betaglucans, un tipus de fibra soluble que es relaciona amb el seu suport a la salut immunològica. "Hi ha una gran quantitat d'investigacions sobre l'impacte dels fongs a la salut cerebral i el consum freqüent d'aquest aliment, no només pot estimular el creixement nerviós, sinó també millorar la memòria", assegura la neuròloga.
Entre tota la varietat de bolets i fongs que hi ha, la doctora destaca el fong 'melena de lleó'. Aquest aliment ha estat considerat durant segles per la tradició xinesa com un producte perfecte per alleujar la depressió i els problemes de salut mental.
Schenider ens assegura que contenen uns compostos bioactius que ajuda a mantenir les neurones allunyades de malalties neurodegeneratives. Així doncs, està científicament demostrat que aquest tipus d'aliments ens pot ajudar a mantenir una memòria lleugera i efectiva amb el pas dels anys.