Les autoritats sanitàries han emès una alerta alimentària nova relacionada amb dos formatges d'ovella elaborats per una formatgeria catalana. Aquests productes han donat positiu a Salmonella, repetint un episodi similar que ja va passar a l'estiu.
La situació ha generat preocupació entre els consumidors, ja que aquest tipus de bacteris poden provocar greus problemes de salut. Sobretot en persones més vulnerables com ara nens, ancians o aquells amb sistemes immunitaris debilitats.
L'alerta actual
L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha estat l'encarregada de difondre l'alerta després dels resultats de les anàlisis efectuades en aquests dos formatges d'ovella. Procedents de la mateixa formatgeria que ja havia tingut problemes sanitaris fa només uns mesos. Segons s'ha detallat, aquests formatges han estat distribuïts a diverses comunitats autònomes.
I encara que no s'han reportat casos d'intoxicació greus fins ara, es demana la màxima precaució i la retirada dels productes afectats. El nom del producte és 'Carreu natural', 'Carreu herbes del Pirineu' i 'Carrey cúrcuma', mentre que el nom de la marca és 'Formatgeria mas d'Eroles'. D'altra banda, el nombre de lots són el 110.624, 260.624, 230.724, 300.724 i el 210.524.
S'ha recomanat als que tinguin aquests formatges en poder seu que n'evitin el consum i procedeixin a tornar-los al punt de compra. Tot i que en molts casos la salmonel·losi pot causar símptomes lleus, com febre, vòmits i diarrea, en persones més vulnerables, la infecció pot desembocar en complicacions encara més serioses. Per això, l'alerta sanitària està sent tractada amb molta prioritat per evitar qualsevol brot massiu.
Reincidència de problemes a la mateixa formatgeria
El que encara agreuja més la situació és el fet que aquesta mateixa formatgeria ja va estar sota investigació a l'estiu. Quan altres lots dels formatges d'ovella van donar positiu per Salmonella. En aquella ocasió, es van retirar els productes afectats del mercat, i l'empresa va afirmar haver pres totes les mesures necessàries per assegurar que no es tornés a repetir.
Tot i això, la troballa del bacteri en aquests nous lots posa en dubte l'eficàcia de les mesures correctives adoptades. La salmonel·la és un bacteri que pot ser present en una varietat d'aliments, però la seva presència en productes lactis sol ser motiu d'alarma.
Els formatges elaborats amb la llet crua, en particular, són més susceptibles a contaminar-se si no se segueixen protocols estrictes d'higiene en tot el procés de producció. Des de l'obtenció de la llet fins a la manipulació i maduració.
Conseqüències i possibles sancions
Atesa la reincidència de la formatgeria en la detecció de salmonel·la als seus productes, les autoritats no descarten imposar sancions més severes. Que podrien incloure la suspensió temporal de tota la producció, multes o fins i tot el tancament de la planta si no es compleixen totes les normatives sanitàries establertes. La confiança dels consumidors depèn de la garantia que els productes que arriben a les taules siguin segurs, i la repetició d'aquests incidents mina aquesta confiança.
És important recordar que la seguretat alimentària és un aspecte clau en la salut pública, i quan es compromet, es poden desencadenar efectes devastadors. El seguiment de les normatives i els controls de qualitat han de ser molt més estrictes i continus per evitar situacions com la que ara enfronta aquesta formatgeria catalana.
Recomanacions als consumidors
Si heu adquirit algun d'aquests formatges d'ovella, és fonamental que us informeu sobre els lots implicats i n'eviteu el consum. Les autoritats insten els consumidors a tornar els productes als punts de venda, on es realitzarà el reemborsament corresponent. Així mateix, si creus haver consumit algun de tots aquests formatges i presentes símptomes com febre, dolor abdominal, diarrea o vòmits, és recomanable que consultis un metge com més aviat millor.
Amb aquesta alerta, les autoritats reforcen el compromís de protegir la salut dels ciutadans. Però també recorden als fabricants la importància de seguir estrictament les normatives de seguretat alimentària per evitar aquests riscos en el futur.