Logo de WhatsApp amb un segell vermell que diu "FRAU"

Sóc advocat i t'explico com no picar a l''estafa del like'

La Policia ha advertit de les conseqüències de caure al parany

L'"estafa del like" és una de les trampes més recents en el món digital, on s'ofereixen diners fàcils a canvi de realitzar tasques simples com donar "likes" en xarxes socials. Tot i això, darrere d'aquesta oferta aparentment inofensiva s'amaga un esquema fraudulent que pot costar molts diners i problemes legals als que hi cauen.

Com a advocat he vist un augment en els casos relacionats amb aquesta estafa. Tot comença amb un missatge atractiu en xarxes socials o aplicacions de missatgeria, on un desconegut ofereix una remuneració per donar “likes” a publicacions en plataformes com Instagram, YouTube o Facebook.  Al principi, l'oferta sembla legítima, amb pagaments petits però immediats que generen confiança a la víctima. Tot i això, la trampa s'activa quan es demana un pagament previ per accedir a nivells superiors amb majors guanys.

Quan la víctima ha invertit diners, els estafadors desapareixen, emportant-se els fons i deixant la víctima sense forma de recuperar-los. Pitjor encara, els estafadors solen sol·licitar informació personal i bancària amb el pretext de processar els pagaments, exposant les víctimes a possibles fraus addicionals.

Logo de Facebook en fons blau.
Logo de Facebook | Facebook

Per evitar caure a la "estafa del like", aquí hi ha alguns consells importants:

Desconfia de les ofertes que prometen diners fàcils: Cap feina de veritat et pagarà grans sumes de diners per tasques simples com donar “likes”. Si una oferta sembla massa bona per ser veritat, probablement sigui una estafa.

Verifica la legitimitat de l'oferta: Investiga a fons qualsevol empresa o persona que ofereixi aquest tipus de feina. Cerca opinions i testimonis en línia i desconfia si la informació disponible és limitada o negativa.

No comparteixis informació personal o financera: Mai proporcionis dades sensibles com ara números de compte bancari, targetes de crèdit o documents d'identitat a desconeguts en línia.

Sigues prudent amb els pagaments previs: Les feines de veritat  no requereixen que paguis per començar. Si et demanen un avançament per accedir a més guanys, és un senyal clar d'estafa.

Utilitza mètodes de pagament segurs: En cas de realitzar transaccions en línia, fes servir mètodes de pagament que ofereixin protecció al comprador, com PayPal o targetes de crèdit, i evita transferències bancàries directes.

Reporta activitats sospitoses: Si sospites que has estat contactat per estafadors, demana-ho a les autoritats locals i a les plataformes on va passar el contacte. Això pot ajudar a prevenir que altres caiguin al mateix parany.

Què fer si sou víctimes?

Ràpidament cal acudir a la comissaria de Policia més propera per interposar la corresponent denúncia. Els agents investigaran els fets i intentaran trobar els responsables, que seran citats pel Jutjat com a investigats d'un delicte d'estafa.