Les xarxes socials s'han omplert de missatges de comiat a l'actriu i el model Teresa Gimpera, que va morir ahir dimarts als 87 anys. Des del món polític, el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha afirmat a través de X que Gimpera va ser una artista “extraordinària amb una extensa carrera al cinema català i una dona emprenedora que va obrir camí amb valor i fortalesa”.
La consellera de Cultura en funcions, Natàlia Garriga, ha dit que la icona de la Gauche Divine és “la imatge d'una dona moderna, una professional avançada al seu temps”. El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha definit Gimpera com una model "pionera" i una cara d'una "il·lusió col·lectiva" de llibertat.
El president del Parlament, Josep Rull, ha recordat l'actriu desapareguda com una dona "enèrgica, trencadora de motlles, icona de modernitat". "Va obrir finestres de llibertat a altres dones, a una generació, una Barcelona i Catalunya tenallades per la foscor del franquisme", ha dit. El líder del PSC, Salvador Illa, va situar Gimpera com una "gran artista catalana , una intèrpret excepcional i una dona avançada a la seva època" i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va dir que va ser una dona extraordinària que va ser "va marcar una època i es va convertir en un símbol de la nostra ciutat”.
Per part seva, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha escrit a X que l'actriu va ser "una dona amb molta classe i una gran personalitat". Recordem que la model i actriu va néixer a aquesta localitat.
Una dona avançada al seu temps
Teresa Gimpera ha estat aclamada com una dona no tradicional i avançada al seu temps. En diverses entrevistes, Gimpera ha compartit la seva perspectiva sobre com ha desafiat les normes establertes i ha viscut una vida valenta i autònoma.
En una entrevista, Gimpera va reflexionar sobre les seves experiències a la indústria del cinema i la moda, destacant que mai va cedir a les pressions dels homes en posicions de poder. Va relatar una anècdota en què va enfrontar un actor francès que va intentar seduir-la amb un enfocament directe i decidit, cosa que el va portar a retirar-se espantat. Aquesta actitud ferma li va permetre mantenir la seva integritat i autonomia en un ambient sovint dominat per homes.
Gimpera també ha parlat sobre la seva participació en el moviment de la gauche divine a la Barcelona del tardofranquisme, un grup d'intel·lectuals i artistes d'esquerres que promovien la llibertat i la modernitat. En aquest context, ella i altres dones van descobrir la píndola anticonceptiva, cosa que els va permetre explorar la seva sexualitat d'una manera més lliure i conscient. Gimpera sempre va defensar la idea que el sexe no havia de ser només per a la procreació, sinó també una expressió d'amor i de plaer.
A més, Gimpera ha recordat com va equilibrar la seva carrera amb la maternitat, sovint portant-se els seus fills a la feina perquè comprenguessin la naturalesa de la seva professió. En una de les seves últimes entrevistes a TV3, es va reafirmar en aquesta idea i va explicar el motiu pel qual mai no havia tingut representant. Sens dubte, una dona empoderada i que va trencar tota mena de barreres.