Un home amb samarreta blanca està assegut en un estudi de televisió; a la cantonada superior dreta hi ha una imatge circular d'un tren a les vies.

La solució d'Albert Pla al problema de Rodalies: 'Jo el que faria és...'

El cantautor ha parlat d'aquest tema al programa 'Col·lapse'

Rodalies Renfe, el sistema de trens regionals a Catalunya, enfronta diàriament el malestar dels usuaris. Els retards constants, la manca de coordinació i els talls inesperats al servei han convertit el trajecte de molts catalans en un autèntic malson. Ajuntaments i plataformes d'usuaris fa anys que denuncien la ineficiència del sistema.

Demanant millores que no arriben, i exigint solucions que resolguin una vegada per tots els problemes estructurals de la xarxa ferroviària. Aquestes fallades cròniques afecten especialment regions com el Baix Penedès, on les interrupcions en la circulació. Com la que afecta des de l'1 d'octubre entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders, semblen ser la norma més que l'excepció.

Aquest tall, que es prolongarà durant uns cinc mesos, ha generat el descontentament massiu dels usuaris que s'han d'enfrontar a un autèntic calvari diari per poder-se desplaçar. Les plataformes reclamen una millor planificació i la coordinació efectiva entre autobusos i trens. Ja que la manca d'aquestes accions genera caos a les estacions i retarda encara més els viatges.

La solució del cantautor

Albert Pla, sempre directe, ha ofert la seva particular visió sobre com resoldre el problema de Rodalies en la seva intervenció al programa 'Col·lapse' de TV3. Fidel al seu estil provocador, el cantautor va declarar que la seva solució seria radical: “Jo el que faria és cremar els trens”. Amb aquesta afirmació, Pla reflecteix el tedi i la frustració de milers d'usuaris, que senten que el sistema ferroviari no serveix de res.

"Jo cremaria els trens, de debò ho dic. Si no et serveixen per a res, només perquè et surtin aquesta gent per la tele dient que no sé què i que no sé quants". Per a Pla, els trens han esdevingut una representació del fracàs del sistema.

Segons ell, els problemes de Rodalies no se solucionen amb les mateixes promeses buides que els polítics fan any rere any a la televisió. En la seva intervenció, l'artista català va explicar que si alguna cosa no funciona, el millor és destruir-lo per començar des de zero, perquè mantenir una cosa que no serveix només perpetua el caos.

Evidentment, la proposta de Pla no és una solució realista ni viable. Però sí que posa sobre la taula la desesperació d'una ciutadania que ja no sap què fer perquè es prenguin mesures efectives. La seva postura no vol ser una proposta tècnica, sinó una crítica directa a la inacció de les autoritats.

Persones pujant a un tren a una estació, amb un cartell que indica
Persones pujant a un tren de Rodalies | ACN

En proposar una cosa tan dràstica, Pla aconsegueix captar l'atenció del debat públic, posant en evidència que, per a molts, la situació actual és insostenible. En definitiva, allò que Albert Pla suggereix és una forma de denúncia que busca provocar una reacció.

Si el sistema de Rodalies Renfe no pot complir la seva funció de connectar els ciutadans de manera eficient, aleshores, segons la seva metàfora, no té sentit mantenir-lo dret. Tot i que la seva declaració ha generat controvèrsia, també ha ressonat amb els qui pateixen diàriament els problemes d'aquest servei. Les paraules del cantautor català són una manera de posar en evidència que la paciència dels usuaris s'està esgotant.