Muntatge amb una imatge d'Albert Pla al programa "Col·lapse" de TV3. A la dreta una imatge amb una foguera de Sant Joan

VÍDEO: La queixa d'Albert Pla amb vista a la Revetlla de Sant Joan

Una mostra de l´inconformisme de l´actor i cantautor català

El cantautor, actor i escriptor català de 57 anys, Albert Pla, manté la personalitat arrabassadora que l'ha acompanyat tota la vida. Intransigent i inconformista, és dels que sempre diu el que pensa.

Durant una entrevista recent al programa Col·lapse de TV3, que presenta Ricard Ustrell, Albert Pla ha fet gala del seu estil quan el famós periodista li ha preguntat sobre la seva manera de celebrar la revetlla de Sant Joan: "A cremar-ho tot per Sant Joan; sí, home, sí, cremem-ho tot. Ara ja no deixen cremar res per Sant Joan, ja no es fan fogueres".  Amb el seu peculiar sentit de l'humor, Pla també ha fet referència a una altra gran tradició catalana: el tió, que sol utilitzar per animar certes converses per l'estranger.

Si bé és cert que la materialització de fogueres per Sant Joan ha baixat de manera molt remarcable, també convé advertir que se'n segueixen fent algunes, però sempre des de l'autorització institucional. Per exemple, per a aquesta imminent revetlla, a Barcelona estan previstes fogueres autoritzades per l'Ajuntament al centre de la capital, a Ciutat Vella, una altra a la rambla del Raval, a la plaça del Poeta Boscà de la Barceloneta i al passeig de Lluís Companys. A Sant Martí, les colles castelleres i de diables organitzen les seves fogueres al Poblenou, al Clot i la Verneda, i a Sant Andreu en trobarem a la plaça de Can Fabra i a la plaça dels Jardins d'Elx.

El gran any d'Albert Pla

Amb foguera o sense, el cas és que l'any d'Albert Pla està sent pletòric. A l'espectacular èxit de la sèrie La Mesías, en què ha brodat l'enigmàtic personatge de Pep -amb què ha obtingut el Premi Feroz al millor actor de repartiment en una sèrie, i la nominació als Premis José María Forqué-, Pla té una atapeïda agenda de concerts que està duent a terme per diverses localitats.

Amb Albert Pla and The Surprise Band, té previstes com a actuacions més immediates, a Banyoles (28 de juny), al Festival Cruïlla de Barcelona (11 de juliol), al BBK Live Festival de Bilbao (12 de juliol) i al Teatre Auditori Camp de Mar, a Tarragona (13 de juliol). El caràcter camaleònic d'Albert Pla és difícilment imitable, un paio capaç de posar-se a la pell d'un introvertit fanàtic religiós, a actuar a qualsevol escenari amb total desimboltura. L'autor de cançons com "Sufre como yo", "Lola la loca", "Todo es mentira" i "Ciego", entre d'altres, és un artista total.