Luis Cepeda, conegut artísticament com a Cepeda, és un cantant i compositor espanyol que va saltar a la fama després de la seva participació al programa de talents 'Operación Triunfo' el 2017. Nascut a Ourense el 1989, Cepeda ha consolidat la seva carrera musical amb diversos èxits que ho han portat a recórrer els escenaris de tot Espanya. El seu estil, que oscil·la entre el pop i la balada, ha aconseguit connectar amb un públic fidel que segueix els passos des dels inicis de la seva curta trajectòria.
Al llarg dels anys, Cepeda ha demostrat tenir una personalitat propera i transparent, utilitzant les seves xarxes socials per interactuar amb els seguidors. Tot i això, també ha estat objecte de controvèrsies i crítiques, en especial quan toca temes relacionats amb la política o la cultura. Aquesta vegada, el cantant gallec ha estat el centre d'atenció no per la música, sinó per la postura a favor del català després del concert a Barcelona.
Un missatge en contra de la catalanofòbia
Després d'oferir un exitós concert a la sala Razzmatazz de Barcelona, Luis Cepeda va voler agrair el públic per la càlida acollida. El que va cridar latenció de molts va ser el fet que ho va fer en català.
Escrivint al seu compte de X (Twitter): "Gràcies per tant, Barcelona", juntament amb una imatge de l'emotiu moment viscut a l'escenari. El gest, que va ser molt ben rebut pels seguidors catalans. Va desencadenar també una sèrie d'atacs per part dels que no veuen amb bons ulls l'ús del català per part de personalitats públiques.
Arran d'aquesta publicació, Cepeda va ser blanc de comentaris catalanòfobs, una mica tristament comú quan un famós decideix expressar-se en català. Especialment en un context on el conflicte lingüístic a Espanya continua sent tema de debat.
Alguns usuaris van començar a criticar-lo, al·legant que no hauria d'utilitzar el català perquè era una figura d'una projecció nacional, i que fer-ho era un gest polític innecessari. Davant d'aquests atacs, lluny de retrocedir, Cepeda va decidir mantenir la seva postura ferma, publicant diverses piulades en defensa del català i rebutjant amb duresa qualsevol forma d'intolerància lingüística.
Un cas que cada cop es repeteix més
El cas de Cepeda no és únic. Molts famosos que utilitzen el català en públic han estat atacats per sectors que consideren aquesta llengua com a símbol de divisió. En lloc de veure'l com a part de la diversitat cultural.
Actors, músics i fins i tot presentadors de televisió han rebut insults i crítiques similars en intentar promoure o fer servir el català. Això posa de manifest el clima d'intolerància que encara existeix en certes esferes.
Cepeda, tot i això, ha deixat clar que no deixarà que aquests comentaris l'afectin i que seguirà mostrant el seu respecte per totes les llengües. El seu missatge no només va ser una defensa del català, sinó també una reivindicació de la convivència i el respecte mutu entre les diferents cultures.