A Catalunya, la tradició de collir bolets, coneguda com "anar a buscar bolets," és una activitat molt arrelada i popular, especialment durant els mesos de tardor en què estem. Els catalans, grans amants de la natura, aprofiten aquesta època per endinsar-se als boscos i recol·lectar diverses espècies de bolets. Entre les més apreciades, el rovelló o rovelló, el ceps (boletus) i les trompetes de la mort.
Aquest costum no és només una activitat recreativa, sinó que està profundament lligada a la gastronomia local. On els bolets són protagonistes en plats tradicionals com els guisats o acompanyaments de carns. El respecte pel medi ambient i el coneixement de les diferents espècies comestibles i tòxiques són essencials per als que practiquen aquesta tradició.
A Catalunya, fins i tot es realitzen fires i esdeveniments dedicats als bolets, com en el cas de Vilassar de Dalt o Berga. Llocs on experts i aficionats intercanvien coneixements i celebren la temporada de recol·lecció. Aquesta activitat familiar, transmesa de generació en generació, reforça el vincle entre la cultura catalana i el seu entorn natural, i destaca la importància de preservar els boscos i l'equilibri ecològic.
Un 'influencer' triomfa per fer aquesta activitat
'Tot es mou' és un programa d'actualitat emès per TV3 que combina entreteniment amb anàlisi de notícies. Presentat per Helena Garcia Melero, aquest espai cobreix temes d'interès general, des de política fins a cultura, i ofereix entrevistes, debats i reportatges. El programa s'emet en horari de tarda i és un dels més populars de la cadena pública catalana.
Ara, fa cosa de dos dies van portar a l'espai Enric Luzán, un curiós creador de contingut que es dedica íntegrament al món dels bolets i la recol·lecció deguda. "Com que estem en temporada de tardor, volem parlar de bolets amb Enric Luzán, creador del canal 'Enric Adventures'", introduïa la presentadora catalana Helena Garcia Melero. A més, a tall de detall, el mateix Enric va portar al seu espai una cistella amb diferents bolets que havia recol·lectat en saber que aniria al programa de TV3.
El mateix 'influencer' ens va oferir al programa un vídeo on anava a buscar aquests aliments a una zona molt rica en bolets. Es tracta de Sant Jaume de Frontanyà, un municipi de la comarca del Berguedà on el creador de contingut acostuma a freqüentar. A través dels seus comptes en xarxes socials i plataformes, el català ha trencat amb un tabú dins del senderisme i la recerca de bolets.
El poble amb més BOLETS de Catalunya?
I és que el català ofereix al seu canal de 'Youtube' unes rutes increïbles, compartint la ubicació i les coordenades exactes d'aquests bolets. "Jo vinc del món del senderisme i a mi em van ensenyar els valors de la solidaritat, i com que a mi m'agrada molt anar a buscar bolets volia compartir-ho", explicava Enric.