La societat actual, per molt moderna i innovadora que sigui, té diversos fronts oberts que semblen haver esdevingut temes tabú. Són situacions que en diverses ocasions hem escoltat que no funcionen com haurien de fer, però que, així i tot, encara no li hem donat la importància que requereixen. No tots, si més no.
A Catalunya, una d'aquestes temàtiques és, sens dubte, la centralització incessant; primer de les petites localitats catalanes cap a Barcelona i després de Barcelona cap a Madrid. I si hi ha algú que s'ha mostrat ferm defensor de batallar contra aquest fenomen és l'actor i humorista Peyu. I aquesta descentralització agrupa diversos camps, des del comerç fins al mateix art.
Per fer-hi front, Peyu ha utilitzat la seva posició de privilegi i ha traslladat una de les seves obres, “ L'il·lusionista” als afores de Barcelona. En concret, ho ha fet a la comarca d'Osona, on ell va néixer precisament. Però ja no només això, sinó que totes les persones que decideixin acudir a presenciar l'obra comptaran amb descomptes en allotjaments, restaurants i activitats de la comarca.
Per anunciar-ho, ha publicat un vídeo a les seves xarxes socials barrejant l'humor i aquesta crítica social cap al centralisme. Hi simula que ja és un ancià i que ens trobem el 2070. Emula una zona d'Osona que ha estat enormement afectada per la centralització cultural i comercial, on ja no hi ha teatre i on les poques tèxtils que hi ha són multinacionals. Al final de l'anunci s'escolta un "veniu a Osona, collons".
L'obra de Peyu
L'il·lusionista és una obra de teatre escrita i protagonitzada per l'humorista català Peyu. En aquesta comèdia, Peyu interpreta un personatge que somia convertir-se en un gran il·lusionista, però els seus trucs i actuacions mai surten com planeja, cosa que dóna lloc a situacions còmiques i absurdes. L'obra combina humor i màgia, mantenint un ritme dinàmic que enganxa l'espectador.
L'humor de Peyu, conegut pel seu estil irònic i proper, es desplega de manera magistral a L'il·lusionista, on barreja la sàtira amb tocs de surrealisme.
L'obra es podrà veure tots els caps de setmana d'octubre, novembre i fins a mitjans de desembre al teatre Auditori de Calldetenes i les entrades tenen un preu de 19 euros. A més, Peyu també ofereix l'opció de, per més diners, incloure en la compra d'entrades un regal d'una capseta de fusta, una baralla de cartes o una carta personalitzada escrita a mà per ell.