Aquesta setmana s'han publicat les dades d'audiència de les ràdios catalanes i espanyoles. Com sempre, Rac1 lidera el rànquing en primera posició, amb el programa El Món a Rac1, presentat per Jordi Basté, com a líder indiscutible. El tram horari entre les 8 i les 9 és el més escoltat, amb xifres que s'acosten al milió d'oients i que queden lluny del segon competidor, Ricard Ustrell, que és el locutor de la ràdio pública en aquell moment.
Tots els programes de la cadena del grup Godó són líders respecte Catalunya Ràdio. Tot i això, hi ha franges amb més diferència que d'altres. Per exemple, abans del migdia Rac1 aposta per l'humor i el safareig de Marc Giró amb el 'Vostè Primer'. En aquell moment, a la ràdio pública hi podem sentir el “Que no surti d'aquí”, amb Roger Carandell, Juliana Canet i Marta Montaner, un programa que segueix i analitza l'actualitat dels famosos catalans i internacionals.
A banda del contingut de més o menys qualitat, ha cridat l'atenció a alguns oients la manera de parlar de Juliana Canet. La catalana, tot i que el català és la seva llengua materna i amb la que s'expressa habitualment, empra correctament paraules importades d'altres idiomes com l'anglès. Així ho ha captat el cantautor Arnau Tordera que, alhora, es fa ressò d'un comentari de l'usuari Joel Serras.
"Avui al programa del migdia de la ràdio li han dit per xarxes a una d'allà que deia sempre anglicismes amb conceptes que ja existeixen en català i lluny de disculpar-se i fer auto-crítica intentaven justificar-ho. "Així és com es parla a tot arreu". A la merda tot, ja!", ha escrit en Joel. I és que no només crida l'atenció la manera de parlar, sinó el fet de vantar-se de fer-ho. De no acceptar les crítiques i de justificar que "ho fa tothom". Doncs aquest és el problema, que ho fa tothom.
Els mitjans de comunicació públics han d'estar al servei del país
Catalunya Ràdio i la Televisió de Catalunya van néixer amb la finalitat de difondre la llengua catalana i com a eina de cohesió social. Aquesta va funcionar durant les primeres dècades i, fins i tot, durant els primers anys del nou mileni, però es va escapçar amb l'arribada de Ciudadanos, que va començar a fer política amb la llengua catalana quan abans mai havia estat objecte de debat. Ni tant sols el Partido Popular feia partidisme lingüístic i s'expressava en la llengua pròpia a les institucions.
Els periodistes i col·laboradors de TV3 i de Catalunya Ràdio s'expressaven en català correcte i entrevistaven a convidats en català, fent servir eines de traducció si calia. Tampoc emetien continguts en castellà. Res a veure amb la situació actual.
I ningú fa res. Cap responsable pren decisions, perquè preval tenir una noia que fa gràcia a un públic molt concret, abans que treballar a favor del català.
Altres polèmiques de Juliana Canet
Fa uns mesos, la comunicadora també va estar en el focus de totes les crítiques quan va pronunciar unes declaracions adreçades al creador de contingut Ibai Llanos. En concret va dir que "Es un poco niño rata, tiene cara de comer c...", en al·lusío als genitals femenins. “Crec que hi ha un tipus d'oncle, que Ibai és una mica aquest perfil, com que la vida no l'ha tractat especialment bé, fins a un punt de la seva vida, ara segurament està deixant de menjar tant de cony, però és un tipus de noi que es veu que és com un friki, una mica nen rata; i llavors com saben que ho tenen tot per perdre es lliuren molt a totes les facetes de vida on senten que poden tenir alguna cosa”.