Una dona de cabell llarg i laci amb un vestit fosc és davant d'un edifici de maó amb finestres grans.

La decisió de Sofia de Borbón que posa en un compromís la monarquia espanyola

La filla del Rei Felip VI ha fet parlar amb les seves últimes declaracions

La recent decisió de la Infanta Sofia de no assistir a la desfilada militar del Dia de la Hispanitat ha generat un gran enrenou dins de la monarquia espanyola. Aquest gest marca una distància clara amb el camí que ha seguit la seva germana, la Princesa Leonor. Qui sí que ha acceptat la formació militar que el Rei Felip VI i la Reina Letizia han impulsat com a part de la seva preparació acadèmica per heretar el tron.

Als 17 anys, la Infanta Sofia ha manifestat el seu desig de no seguir aquest rumb, posicionant-se com una figura diferent dins de la família reial i la monarquia espanyola.

Un acte de rebel·lia

Aquesta rebel·lió no només és un simple acte d'independència juvenil, sinó que representa un veritable desafiament per a la imatge de cohesió que la Casa Reial intenta projectar. Mentrestant la Princesa Leonor, l'hereva al tron, ha abraçat el rol de futura cap d'Estat amb disciplina militar.

La Infanta Sofia ha deixat clar que no té intenció de convertir-se en el “pla B”. Segons fonts properes a la Casa Reial, la Infanta prefereix enfocar-se en els estudis acadèmics i en una futura carrera en l'àmbit científic, un rumb més liberal i menys institucionalitzat.

El contrast entre les dues germanes és palpable. Mentre Leonor llueix amb orgull els uniformes dels tres exèrcits, la infanta Sofia sembla més propera a la imatge d'una jove moderna. Interessada en temes socials i científics i menys compromesa amb els símbols tradicionals del poder.

Infanta Sofia posant al costat de la princesa Leonor als Jocs Olímpics
La Infanta Sofia i la Princesa Leonor | Casa Real

Aquesta actitud n'ha sorprès molts, però no és un cas aïllat en la història recent de la monarquia espanyola. Les infantes Elena i Cristina tampoc no van passar per l'exèrcit, encara que els temps eren encara més diferents, i la formació militar femenina era gairebé inexistent en aquell moment.

El Rei Felip VI, com a cap de les Forces Armades, esperava que les dues filles continuessin els passos marcials que ell mateix va recórrer, però la seva filla ha estat clara en la seva postura. La seva absència a la desfilada militar ha estat interpretada com una declaració pública de les seves intencions de no participar en els aspectes més tradicionals de la monarquia espanyola. Això crea un dilema per a la institució, que compta amb la imatge d'unitat i de preparació militar com a part de la seva estratègia de legitimitat.

Aquest gest de la Infanta Sofia pot tenir implicacions més profundes per a la monarquia espanyola els propers anys. La renúncia implícita a una formació militar es podria interpretar com un allunyament de les responsabilitats dinàstiques i una preferència per una vida encara més privada i menys protocol·lària. En qualsevol cas, la Casa Reial haurà de manejar amb cura aquesta situació per evitar que la decisió de Sofia afecti la imatge de cohesió que s'ha esforçat tant a construir.

La Infanta Sofia ha deixat clar que no seguirà la seva germana ni acceptarà el paper que li ha reservat la tradició monàrquica. Cosa que pot marcar un abans i un després en el paper de les noves generacions dins de la monarquia espanyola.