L'atac contra la llengua catalana que l'Ajuntament de Barcelona va etzibar durant el Piromusical de la Mercè encara porta cua. A diferència d'altres anys, amb Ada Colau el capdavant, Jaume Collboni i els seus amics van optar per menys cançons i més llargues. Volien transmetre als espectadors la 'realitat' de Barcelona i realment ho van aconseguir. O aquesta és la sensació que es té des d'aquella nit.
Només una cançó en català. Dues en àrab, quatre en castellà i vuit en anglès. Repetim. Una en català, dues en àrab i quatre en castellà. A Barcelona. La capital de Catalunya, on la llengua pròpia és el català. És clar que si es volia reflectir la realitat lingüística i cultural ho van aconseguir. A casa nostra cada vegada es parla menys en català i cada dia es parla més castellà i àrab.
A casa nostra, els índexs d'immigració no paren de créixer. Cada vegada són més els nouvinguts que arriben a Barcelona i Catalunya amb moltes ganes de treballar i d'integrar-se. Jaume Collboni els ha volgut fer un regal i els ha recompensat l'esforç que fan cada dia per mantenir viva la seguretat social amb cançons amb el seu idioma.
Rosalia va ser la principal protagonista. La cantant nascuda a Catalunya va regalar el seu art a l'Ajuntament de Barcelona i va reconèixer no haver cobrat res per la seva actuació. Va ser de franc. És clar que l'acord era que si més endavant vol utilitzar aquestes imatges amb fins comercials propis ho podrà fer. I Jaume Collboni no s'hi podrà oposar.
Rosalia i el català
Rosalia té desenes de temes, però només un tema en català. I entre cometes. Perquè el seu tema en català és la coneguda cançó 'Milionària', que es refereix a la paraula "aniversari", amb el castellanisme "cumpleanys". De manera que ja hem intuït sempre que Rosalia no és la gran defensora de la llengua catalana.
Així ho ha recordat l'activista independentista Albert Donaire, que ha fet memòria i ha deixat clar que aquesta falta de respecte de Rosalia per la nostra llengua no és nova.
Opinions a xarxes socials
La xarxa social X (abans Twitter) ha bullit amb la participació de Rosalía al Piromusical de la Mercè i també pel repartiment lingüístic de les cançons que hi han sonat. Han demanat més presència de grups catalans locals, que canten exclusivament en català i que es dediquen a difondre la nostra llengua pels escenaris de les nostres Festes Majors.