Maria Branyas Morera, nascuda el 4 de març de 1907 a San Francisco, Califòrnia, és coneguda per haver set la persona més longeva del món. Filla d’emigrants catalans als Estats Units, va passar els seus primers anys de vida a Amèrica abans de traslladar-se a Catalunya amb la seva família durant la Primera Guerra Mundial. Després d’una travessia en vaixell, van establir-se a Barcelona, on Maria va passar la major part de la seva vida.
La seva longevitat ha despertat l’interès de molts, entre ells el científic Manel Esteller. No només pel fet de ser una de les persones més longeves, sinó també per la seva capacitat de mantenir-se mentalment activa i sana malgrat l'edat avançada. Maria ha viscut una vida plena i testimoniat esdeveniments històrics que han marcat el segle XX, com la Guerra Civil Espanyola, la Segona Guerra Mundial, la dictadura franquista i la transició a la democràcia.
Tot i la seva edat, Maria Branyas ha destacat per la seva agudesa mental i la seva voluntat de mantenir-se informada sobre el món que l’envolta. Això es va veure reflectit en la seva activitat a les xarxes socials, on gestionava un compte d'X (Twitter) amb l'ajuda dels seus familiars. A través d’aquesta plataforma, compartia reflexions sobre la seva vida, la importància de la família, i consells per portar una vida llarga i saludable.
Un dels aspectes més destacats de la seva vida va ser la seva resistència davant els problemes de salut, incloent-hi la seva recuperació de la COVID-19 el 2020, a l’edat de 113 anys. Ara, però, a través del seu mateix compte d'X (Twitter), els seus familiars ens van comunicar que la Maria havia traspassat.
"Ha mort com ella volia: mentre dormia, tranquil·la i sense dolor", explicaven a la piulada, afegint una reflexió. “Un dia me n'aniré d'aquí. No tornaré a provar cafè, ni a menjar iogurt, ni a acaronar a la Fada..., deixaré també els meus records, les meves reflexions...i deixaré d'existir en aquest cos. Un dia que desconec, però que està molt a prop, aquest llarg viatge haurà acabat. La mort em trobarà gastada d'haver viscut tant, però vull que em trobi somrient, lliure i satisfeta".
La seva longevitat, estudiada
Com hem dit, molts experts s'han interessat en la seva situació i han quedat fascinats en veure la seva gran salut al llarg dels seus últims anys de vida. Un d'aquests ha estat el científic Manel Esteller, qui ha col·laborat durant molt temps amb Branyas per desxifrar els secrets del seu ADN.
"Amb persones com la Maria es pot aprendre moltíssim de l'envelliment, trobar els mecanismes que li han fet viure més que la mitjana: genètics, epigenètics, ambientals, etc. Una barreja adequada que s'ha conjuntat per fer aquesta supervivència tan avançada", explicava Esteller en una entrevista recent.
De fet, l'investigador ha recordat que a l'arbre genealògic de Branyas es veu que la seva família "té tendència a viure una mica més, ja que hi ha diverses persones de 90 anys". Però els gens no ho son tot, i Esteller creu que la gent que sobreviu a catàstrofes desenvolupa una avantatge adaptativa. "Branyas va sobreviure a terratrèmols, incendis i una Guerra Civil", explicava Manel.
A través del seu compte d'X (Twitter) ha volgut fer una piulada a manera d'homenatge per a la Maria. "Un privilegi haver conegut a la Maria que es va fer estimar per tots. El millor homenatge que li podem fer és continuar la recerca per un envelliment saludable i una longevitat plena. Donar escalf a la família i amics. Descansi en pau", escrivia el científic.