El consum de dolços ha experimentat un augment preocupant del 12% el 2023 respecte a l'any anterior, segons l'Informe del sector del dolç a Espanya 2023 presentat per l'Associació Espanyola del Dolç. Aquesta tendència ha posat en alerta els dietistes i professionals de la salut, que adverteixen sobre les possibles conseqüències nocives i negatives per a la salut dels espanyols si no es controla aquesta addicció creixent al sucre.
El 2023, el sector del dolç a Espanya va assolir una facturació de 7.580 milions d'euros, destacant-se especialment l'increment en la venda de certs tipus de dolços. Entre els productes més venuts hi ha les galetes, les xocolates i les llaminadures, que han vist un notable increment en el consum. Aquests productes, encara que deliciosos, estan carregats de sucres i greixos que poden tenir efectes adversos sobre la salut si es consumeixen en excés.
En paraules del Secretari General de Produlce, Rubén Moreno: “El sector espanyol del dolç es troba en un moment desafiador: es manté en un camí de creixement cada vegada més equilibrat, motivat per la gran diversitat que caracteritza aquest mercat, la capacitat d'adaptació de la indústria i l'aposta per la innovació. Aquesta bona evolució de tots els indicadors convida a l'optimisme, però també a la prudència, a causa de condicionants com les tensions inflacionistes, motivades per la volatilitat als mercats de matèries primeres, els costos energètics, etc., que impacten sobre la competitivitat de les nostres companyies”.
![Rubén Moreno, secretari general de Produlce Rubén Moreno, secretari general de Produlce](/filesedc/uploads/image/post/ruben-moreno-produlce_1200_800.webp)
Galetes, xocolates i llaminadures: els reis de l'augment
El cacau i la xocolata han estat el segment que han obtingut més vendes al llarg de l'exercici del 2023, amb 1.968 milions d'euros. El segueixen les galetes, amb 1.402 milions. La seva practicitat i varietat de sabors les converteixen en un snack irresistible per a moltes persones. Tot i això, el seu alt contingut de sucre i greix les converteix en una opció poc saludable si es consumeixen en grans quantitats.
La pastisseria i la brioixeria completen el podi després d'haver rebut gairebé 1.300 milions d'euros en vendes en 365 dies. Per sota del llindar dels 1.000 milions hi ha: fleca (946 milions d'euros), caramels i xiclets (733 milions d'euros) i torrons i massapans (278 milions d'euros).
El consumo de dulces en España crece un 12%: Informe Produlce 2023
Impacte en la salut: una preocupació creixent
L'augment del consum de dolços té diverses implicacions per a la salut. El consum excessiu de sucre està directament relacionat amb un major risc de desenvolupar malalties cròniques com la diabetis tipus 2, malalties cardiovasculars i certs tipus de càncer. A més, el sucre en excés contribueix a l'augment de pes i a l'obesitat, condicions que afecten negativament la qualitat de vida i augmenten el risc d'altres complicacions de salut.
Els dietistes adverteixen que el sucre també pot tenir efectes negatius a la salut dental, provocant càries i altres problemes dentals. A més, hi ha una preocupació creixent sobre l'impacte del sucre en la salut mental, ja que el consum excessiu s'ha associat amb nivells d'ansietat i depressió més elevats. Aquests efectes adversos fan que sigui crucial abordar aquest problema a nivell social i promoure hàbits alimentaris més saludables.