Dona menjant en un restaurant

Creix el consum d'aquest producte i alerta els dietistes

Dada alarmant per als especialistes en la salut

El consum de dolços ha experimentat un augment preocupant del 12% el 2023 respecte a l'any anterior, segons l'Informe del sector del dolç a Espanya 2023 presentat per l'Associació Espanyola del Dolç. Aquesta tendència ha posat en alerta els dietistes i professionals de la salut, que adverteixen sobre les possibles conseqüències nocives i negatives per a la salut dels espanyols si no es controla aquesta addicció creixent al sucre.

El 2023, el sector del dolç a Espanya va assolir una facturació de 7.580 milions d'euros, destacant-se especialment l'increment en la venda de certs tipus de dolços. Entre els productes més venuts hi ha les galetes, les xocolates i les llaminadures, que han vist un notable increment en el consum. Aquests productes, encara que deliciosos, estan carregats de sucres i greixos que poden tenir efectes adversos sobre la salut si es consumeixen en excés.

En paraules del Secretari General de Produlce, Rubén Moreno: “El sector espanyol del dolç es troba en un moment desafiador: es manté en un camí de creixement cada vegada més equilibrat, motivat per la gran diversitat que caracteritza aquest mercat, la capacitat d'adaptació de la indústria i l'aposta per la innovació. Aquesta bona evolució de tots els indicadors convida a l'optimisme, però també a la prudència, a causa de condicionants com les tensions inflacionistes, motivades per la volatilitat als mercats de matèries primeres, els costos energètics, etc., que impacten sobre la competitivitat de les nostres companyies”.

Rubén Moreno, secretari general de Produlce
Rubén Moreno, secretari general de Produlce | 20 Minutos

Galetes, xocolates i llaminadures: els reis de l'augment

El cacau i la xocolata han estat el segment que han obtingut més vendes al llarg de l'exercici del 2023, amb 1.968 milions d'euros. El segueixen les galetes, amb 1.402 milions. La seva practicitat i varietat de sabors les converteixen en un snack irresistible per a moltes persones. Tot i això, el seu alt contingut de sucre i greix les converteix en una opció poc saludable si es consumeixen en grans quantitats.

La pastisseria i la brioixeria completen el podi després d'haver rebut gairebé 1.300 milions d'euros en vendes en 365 dies. Per sota del llindar dels 1.000 milions hi ha: fleca (946 milions d'euros), caramels i xiclets (733 milions d'euros) i torrons i massapans (278 milions d'euros).

El consumo de dulces en España crece un 12%: Informe Produlce 2023

Impacte en la salut: una preocupació creixent

L'augment del consum de dolços té diverses implicacions per a la salut. El consum excessiu de sucre està directament relacionat amb un major risc de desenvolupar malalties cròniques com la diabetis tipus 2, malalties cardiovasculars i certs tipus de càncer. A més, el sucre en excés contribueix a l'augment de pes i a l'obesitat, condicions que afecten negativament la qualitat de vida i augmenten el risc d'altres complicacions de salut.

Els dietistes adverteixen que el sucre també pot tenir efectes negatius a la salut dental, provocant càries i altres problemes dentals. A més, hi ha una preocupació creixent sobre l'impacte del sucre en la salut mental, ja que el consum excessiu s'ha associat amb nivells d'ansietat i depressió més elevats. Aquests efectes adversos fan que sigui crucial abordar aquest problema a nivell social i promoure hàbits alimentaris més saludables.