Camp Nou abans de la reforma amb foto d'estelades

L'11 del Barça a les 2 últimes jornades que no ha agradat a l'independentisme

El FC Barcelona no només rep crítiques pel seu joc. Ara també rep crítiques pels jugadors elegits

El Barça està vivint una petita crisi esportiva i els propers partits seran claus per conèixer el futur de la temporada . Després de 16 jornades, ocupa la quarta posició, amb els mateixos punts que l'Atlètic de Madrid, és a dir, 34. Els blaugranes van perdre el derbi català contra el Girona FC a l'Estadi Olímpic Lluís Companys i acumulen 10 victòries, 4 empats i 2 derrotes . Ara mateix els blaugranes són a set punts dels gironins ia cinc del Reial Madrid.

Xavi Hernández ha estat molt criticat en els darrers partits pel joc de l'equip i per les excuses pronunciades en roda de premsa. Després del partit de diumenge, va explicar que el seu equip està en "construcció" i les xarxes socials van cremar. Les comparacions són odioses i els seguidors li recorden que Michel Sánchez va arribar només uns mesos abans i amb l'equip a Segona Divisió. A aquestes crítiques esportives cal afegir altres crítiques extraesportives: els catalans no juguen.

Contra el Porto, l'entrenador del Barça va fer un onze sense catalans. Iñaki Peña, Araujo, Koundé, Íñigo Martínez, Cancelo; Pedri, Frenkie de Jong, Gündogan; Raphinha, Lewandowski i Joao Félix. Contra el Girona FC va passar el mateix. Iñaki Peña; Koundé, Araujo, Christensen, Cancelo; Gündogan, De Jong, Pedri; Raphinha, Lewandowski i Joao Félix . El porter és alacantí, una zona dins dels anomenats " Països Catalans" , però no és català. Sergi Roberto, Alejandro Balde, Oriol Romeu i Lamine Yamal, que serien els catalans, no van ser presents a l'onze.

Els sectors més catalanistes o independentistes s'han queixat i han demostrat malestar en xarxes socials. Consideren que un club com el FC Barcelona hauria de transmetre uns valors de catalanitat que ara no transmet. Sense el punt d'arribar a l'extrem de l'Athletic Club, tots els seus jugadors són bascos, navarresos o s'han format a les categories inferiors.

El Barça sempre ha estat un club que s'ha significat amb el moviment independentista. De fet, durant la primera etapa de Joan Laporta com a president es va arribar a posar l'himne 'Els Segadors' als inicis d'alguns partits. Així mateix és habitual veure banderes estelades a les grades i al minut 17:14 (en homenatge a l'any 1714) se senten càntics a favor de la independència de Catalunya. És per això que els aficionats consideren inadmissible la no presència de jugadors catalans a l'onze.

Antecedent més recent d'una alineació sense jugadors catalans

Això no passava en un onze inicial des d'un partit de Champions de la temporada 2001/02. Va passar el 23 d'abril del 2002 i els protagonistes van ser Bonano, Reiziger, Abelardo, Frank de Boer, Motta, Rochemback, Cocu, Luis Enrique, Overmars, Kluivert i Saviola. Carles Rexach era l'entrenador. El segon de Johann Cruyff a l'època del Dream Team va assumir les regnes de l'equip en substitució de Llorenç Serra Ferrer. El club estava dins una de les pitjors etapes de la història, amb Joan Gaspart com a president. La situació no va millorar fins a l'arribada de Joan Laporta com a president i Frank Rijkaard com a entrenador.