'Plats Bruts' és una sèrie de comèdia catalana que es va emetre entre 1999 i 2002 a TV3. Produïda per 'El Terrat' i dirigida per Joel Joan i Jordi Sánchez, que també van actuar com a protagonistes, interpretant David Güell i Josep Lopes respectivament. Coneguda pel seu estil únic i el seu humor àcid, la sèrie ha marcat tota una generació i forma part de la cultura catalana, convertint-se en referència per a molts.
La trama girava al voltant de la vida de dos companys de pis, els protagonistes de la sèrie, que compartien un apartament a la ciutat de Barcelona. David és un actor fracassat, egocèntric i irresponsable, mentre que Lopes és un locutor de ràdio tímid, obsessionat amb la neteja que es veu lligat al contracte d'aquest pis. Així doncs, la convivència entre tots dos és la base dels episodis, on les situacions quotidianes es converteixen en l'escenari perfecte per crear esquetxos i escenes d'un humor absurd.
La dinàmica entre Lopes i David és el pilar de la sèrie, amb una tensió còmica creada per les personalitats oposades i la relació disfuncional. Al llarg de sis temporades i més de 70 episodis, Plats Bruts va abordar diferents temes com la vida a la gran ciutat, les relacions de parella o les aspiracions professionals. Tot això des d'un enfocament desenfadat i amb un toc d'humor grotesc molt característic de l'època, però que perdura, encara avui.
La sèrie, protagonista a la Diada
El dia d'avui se celebra la Diada de l'11 de setembre a Catalunya. Aquest és un dia de reivindicació del poble català, que celebra i mostra a tothom la gran riquesa cultural, territorial i d'idioma que té el país. Així doncs, en aquesta data marcada al calendari, una usuària ha recuperat un dels millors moments, on Lopes parla amb un espanyol, “la millor escena”, deia a la piulada.
A l''sketch', el personatge interpretat per Jordi Sánchez està parlant sobre Catalunya mentre menja en una taula amb un espanyol. "Els catalans tenim un idioma propi que és el català que ve de les Homilies d'Organyà. Una mena de sermons antics, molt més antics que el Quixot, que tan bé tampoc no hi és".
Lopes va dient tot això davant de la mirada impactada de l'altre home, cosa que genera una situació molt graciosa, encara que Josep resumeix a la perfecció l'origen de la llengua catalana. "Tenim un moviment arquitectònic propi, que és el modernisme, que ho presentava tot una mica tort, amb flors i senyores ondulades, i el màxim representant del qual és Gaudí", afegia el protagonista.
"I després, el que si tenim és més vocals que vosaltres. I després hi ha allò del 'seny i la rauxa', el seny seria el que equival a la raó i la rauxa doncs el que equival a la bogeria. Ho tenim per separat i junt, tot en un; fixa't si tenim coses, jo entenc que foti però és el que hi ha”.
Així doncs, aquesta escena amb el pas dels anys ha esdevingut icònica, ja que Lopes resumeix a la perfecció la cultura catalana, tot plegat amb un toc humorístic. És per això que s'ha fet viral quan s'ha recuperat per a aquesta Diada de l'11 de setembre del 2024.