La sessió plenària d'avui al Parlament, de Catalunya ha estat marcada per una esbatussada entre Sílvia Orriols, líder d'Aliança Catalana (AC), i Josep Rull, destacat membre de Junts per Catalunya i president del Parlament. La tensió ha augmentat durant el debat sobre el Decret Llei 7/2024, que aborda mesures urgents de finançament dels sistemes públics de sanejament i serveis socials.
Intervenció clara i directa de Sílvia Orriols
Sílvia Orriols ha començat la seva intervenció criticant durament la gestió de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). "Des d'Aliança Catalana entenem l'increment de costos, però no entenem les dilacions en l'execució d'ampliacions i remodelacions de les estacions depuradores", ha dit Orriols. També ha assenyalat els "entrebancs i sancions" que l'ACA imposa a les administracions municipals, complicant la vida quotidiana dels ciutadans.
Orriols ha estat especialment crítica amb el tractament desigual que, segons ella, reben els pagesos i els reclusos a les presons catalanes. "Una ACA que diu als pagesos que no beurin el bestiar o reguin els camps, mentre a les presons catalanes vostès omplen les piscines perquè els lladres, violadors i assassins puguin refrescar-se", ha declarat, provocant una resposta immediata de la presidència del Parlament, que ha demanat a Orriols moderar els seus termes.
Rull reacciona intentant censurar la líder d'AC
Josep Rull ha intervingut per defensar la gestió penitenciària i ha criticat les paraules d'Orriols, considerant-les inapropiades i descontextualitzades. "Les opinions són legítimes sempre que respectin uns paràmetres ajustats a la realitat i a la legislació que tenim en aquest àmbit, en l'àmbit penitenciari", ha afirmat Rull.
La resposta d'Orriols no s'ha fet esperar: "Entenc que sempre són legítimes quan s'avenen amb les seves, doncs, no? Això és propi de règims totalitaris. Tothom és lliure d'expressar les seves opinions i així ho han manifestat els ciutadans a les urnes."
Junts ja fa temps que és un partit woke més en matèria d'immigració
La confrontació ha posat de manifest les diferències ideològiques profundes entre Aliança Catalana i Junts per Catalunya, especialment pel que fa a la gestió de recursos públics i la política migratòria. Orriols ha criticat la manca de mesures per retornar els menors no acompanyats (MENA) a les seves famílies i la falta d'investigació sobre la gestió de la pandèmia per part de Chakir el Homrani, l'exconseller de Treball, Afers Socials i Famílies.
La jornada d'avui ha evidenciat la capacitat d'Aliança Catalana per posar en qüestió les polítiques dels partits establerts i ha ressaltat les tensions internes dins del Parlament. Les declaracions d'Orriols i la resposta de Rull auguren una legislatura marcada per la confrontació i el debat intens sobre les prioritats i el futur de Catalunya. Amb la votació del Decret Llei 7/2024 i altres qüestions clau en l'agenda, el rol d'Aliança Catalana com a veu disruptiva i crítica sembla assegurar-se en l'escena política catalana.