La situació dels embassaments de les conques internes de Catalunya continua sent preocupant, tal com reflecteixen les dades més recents publicades per l'Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Tot i que la capacitat total dels embassaments ascendeix a uns 700 hectòmetres cúbics (hm³), les xifres de la primera quinzena de 2025 mostren que la majoria dels pantans continuen perdent aigua o mantenen nivells molt baixos per a aquesta època de l'any.
Segons el balanç quinzenal, només dos embassaments han experimentat un lleuger augment de la seva reserva hídrica, mentre que la resta continua en retrocés o es manté estancat.
Dos embassaments amb lleu increment
Tot i aquest panorama general deficitari, hi ha dos embassaments que han augmentat lleugerament la seva capacitat en el que portem de gener. Aquests increments, encara que mínims, mostren que determinats factors —com un episodi puntual de pluja o el desglaç en zones altes— han pogut afavorir l'entrada de més aigua. Tanmateix, els tècnics de l'ACA subratllen que no és suficient per compensar el dèficit acumulat dels últims mesos. Estem parlant de Sant Ponç i de Susqueda.
Raons de la situació actual
Precipitacions irregulars. La manca d'episodis de pluja generalitzats en els mesos de tardor i de principi d'hivern ha frenat la recuperació de les reserves hídriques, fins i tot en àrees que tradicionalment es veien beneficiades per tempestes de pas.
Alta demanda hídrica. Algunes conques internes, molt poblades i amb un fort component agrícola i industrial, han mantingut un consum significatiu malgrat les restriccions voluntàries o recomanacions d'estalvi.
Canvis climatològics. El règim de precipitacions a Catalunya està mostrant tendències cada cop més variables, amb períodes de forts aiguats molt localitzats que no sempre es tradueixen en millores per als embassaments.
Impacte i previsions
Els experts adverteixen que si no es reverteix la tendència en els pròxims mesos, podrien adoptar-se noves mesures preventives per garantir el subministrament, com ara restriccions progressives per a usos secundaris (reg en agricultura, neteja de carrers, ompliment de piscines, etc.). També es valorarien esforços addicionals en matèria de dessalinització i la possible implementació de transvasaments interns entre pantans amb més disponibilitat d'aigua.
Actualització diària de dades
L'Agència Catalana de l’Aigua actualitza de forma diària la informació relativa a l'estat dels recursos hídrics de les conques internes. Mitjançant la “gota d’informació” i l'informe dels embassaments, qualsevol ciutadà pot accedir a les dades de volum embassat, percentatge d'ocupació o variacions respecte a dates passades. Aquests informes inclouen també les dades agregades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, actualitzades a les 12:30 h del dia següent.