El barri de Gràcia és un dels més carismàtics i autèntics de Barcelona. Es troba al districte de Gràcia, al nord de la ciutat, i s'estén des dels peus del Turó de la Rovira fins a la part alta de Passeig de Gràcia. El seu origen es remunta al segle XVII, quan va començar a desenvolupar-se com un petit poble separat de Barcelona. Aquesta essència de poble es manté viva avui en dia, convertint-lo en un lloc únic dins d'una gran metròpolis.
Gràcia és un barri vibrant i divers, on conflueixen diferents cultures, estils de vida i generacions. Els seus carrers estrets i sinuosos conserven un aire bohemi i encantador que atrau tant als locals com als turistes. Un dels aspectes més destacats de Gràcia és la seva vida de barri. Amb una gran quantitat de comerços locals, mercats, bars, cafeteries, i petits restaurants que ofereixen una gran varietat de gastronomia, des de la catalana tradicional fins a la més avantguardista.
Noves plaques al barri
El districte de Gràcia ha inaugurat les noves plaques dels carrers de Santa Àgata, Santa Magdalena i Santa Rosa. A partir d'aquest dimarts portaran el nom d'Àgata Badia Puig-rodon, Magdalena E. Blanc i Rosa Puig-rodon Pla. Tres dones que van tenir un paper clau en la urbanització del barri a principis del s.XX.
El canvi de nomenclatura, que s'ha efectuat a petició de la Taula de Memòria del districte, s'ha materialitzat després d'haver generat certa polèmica entre part del veïnat i un col·lectiu d'advocats cristians. Aquests van exigir al consistori que no tirés endavant la modificació. Ara bé, la regidora del districte, Laia Bonet, ho ha reivindicat com a forma de "recuperar la memòria" d'aquestes dones i del seu llegat.
Un canvi feminista
El canvi de nomenclatura ha coincidit amb la celebració de la festa major de Gràcia i en l'acte d'inauguració de les plaques hi ha assistit la seva regidora, Laia Bonet. En unes breus declaracions, la també primera tinenta d'alcaldia ha celebrat haver modificat els noms d'aquests tres carrers, ja que, segons ha dit, "passa molt poc sovint" a la ciutat. "Avui recuperem una memòria que no hauríem d'haver perdut mai, així com el missatge que hi havia darrere la voluntat de denominar carrers amb noms de santes".
Els tres carrers portaran a partir d'ara els noms d'Àgata Badia Puig-rodon, Magdalena E. Blanc i Rosa Puig-rodon Pla, vídua, mare i sogra d'Antoni Trilla. Aquesta família va urbanitzar el barri a principis del segle XX al voltant de Can Trilla. En el seu moment, la voluntat ja era dedicar el nom a aquestes tres dones, però es va decidir emmascarar-los sota la nomenclatura de santes.
Per això, la regidora de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica, Raquel Gil, ha reivindicat el canvi. Ha parlat de que es fa com a manera de "recollir la memòria" d'aquestes veïnes, que van ser "invisibilitzades". "Que les dones s'haguessin de convertir en santes per tenir un carrer explica part de la història, ara decidim que aquestes tenen noms i cognoms, i que són independents de les seves creences religioses", ha remarcat Gil.
El canvi de nom va sorgir de la Comissió del Nomenclàtor de Gràcia durant el mandat anterior. Així doncs, va ser aprovada tant pel plenari del districte com per la Ponència del Nomenclàtor de la ciutat el gener passat.