Un grup de músics estan tocant a l'aire lliure en un entorn natural, amb arbres i turons al fons, mentre algunes persones aplaudeixen i gaudeixen de la música.

TRENCAVENT – Trencant el silenci històric

Són del Bon Pastor i estan creant cançons amb temes de la nostra història: els Almogàvers, Jaume I i els Càtars

L'inici de Trencavent, se situa l'any 2001, a partir de la idea de Narcís Miranda, de compondre obres musicals en format rock, sobre temes de la Història medieval de Catalunya, com a forma de divulgació cultural i aplegant les seves dues passions el rock i la història. Els fundadors són ell mateix, Enric Pujol i Ricard Ruzafa el 2006. El primer CD que graven és "Els Almogàvers, una història a la Mediterrània". En Narcís Miranda realitza la composició de la música i els textos, interpreta les guitarres, el piano, el sintetitzador i participa en els cors, Ricard Ruzafa, realitza alguns arranjaments en les guitarres, compon els baixos i també participa en els cors, i l'Enric Pujol fa el treball de les veus, desenvolupant algunes de les melodies inicials i variant altres. A la bateria participa Danny Pujol, germà de l'Enric i antic company de concerts de rock en èpoques precedents.

Posteriorment, es fan diferents actuacions per presentar el CD, inclosos el Museu d'Història de Catalunya o l'Orfeó Gracienc, entre altres. Ara acaben de treure el seu tercer treball: Els Càtars, una Croada a Occident. Parlem amb Narcís Miranda de Trencavent sobre la trajectòria de la banda, els seus treballs i el moment actual.

Què recordes d'aquell primer treball, el CD sobre Els Almogàvers?, com va anar?

Va estar força bé, tot eren idees i crec que es van concretar en un bon nivell. D'aquesta obra el tema "La Glòria entre el fang" va estar nominada a millor cançó en català l'any 2009 per l'Acadèmia de la música.

Després va venir una etapa on vau estar inactius no?

Sí, es van aplegar diferents problemes en l'àmbit personal dels membres de la banda, però sempre mantenint l'esperit de tornar a crear noves obres.

Vau treure després "El llibre dels fets", sobre la crònica del rei Jaume I, que ens dius sobre aquest treball?

Si. Entre 2012 i 2015, es compon "El llibre dels fets", i es grava entre 2018 i 2019, que és un altre disc conceptual, basat a El llibre dels fets, Crònica medieval del rei Jaume I, el conqueridor.

I continueu barrejant rock amb narrativa històrica...

Sí, podríem dir que és el nostre estil. Tot i que és un tipus de rock amb passatges de música medieval, de rock simfònic i fins i tot heavy metal. Jo fa anys parlava que fèiem rock medieval, la gent reia, però ara hi ha altres bandes que ho fan.

I ara acabeu de treure la darrera obra de la banda és el CD: Els Càtars, una croada a Occident, pots comentar-nos una mica?

Doncs acaba de sortir al mercat. S'ha gravat entre 2023 i 2024. En l'àmbit històric vam pensar que així completàvem la trilogia que aplega l'època més transcendent de la Història medieval de Catalunya. El catarisme, era un corrent religiós que promulgava un cristianisme de rebuig al món material i proper als valors de la pobresa i la caritat, va ser considerat com una Heretgia per la Inquisició. Aquest corrent estava molt estesa als territoris d'Occitània, molts dels quals eren aleshores vassalls de la Corona Catalanoaragonesa. El regne de França amb el suport del Papat va dirigir les seves forces per a empresonar i jutjar a tots els adeptes al catarisme, i alhora apoderar-se dels territoris occitans. Pere el Catòlic rei d'Aragó i comte de Barcelona, va decidir intervenir per a defensar els comptats vassalls i va caure a la batalla de Muret i els comptats occitans van passar a dependre de la corona francesa. Alguns dels càtars supervivents van fugir a Catalunya travessant els Pirineus.

Per què heu triat els càtars per ampliar la vostra discografia històrica?

Podria considerar-se una preqüela del Llibre dels fets, Pere el Catòlic va morir a la batalla de Muret, en un confrontament amb les forces del Papa Inocenci III, que va organitzar una croada contra els càtars. I Jaume I va ser retingut pel líder francès, Simó de Montfort. Exacte. Jaume I va quedar retingut, i no va poder venir a Catalunya fins que era adolescent... Havia fet un disc del tema en solitari fa anys, i mancava tenir-lo com a Trencavent, tot i que l'actual és bastant diferent que aquell. El segon motiu és perquè és un període anterior a Jaume I, de fet és Pere el Catòlic el que està immers en el tema, que era el pare de Jaume, I del que parlem a El llibre dels Fets. Amb això i el CD dels Almogàvers, etapa posterior a Jaume I, on hi ha apareix Pere el gran, completem la trilogia medieval, de l'època medieval més intensa a Catalunya.

Les lletres de les cançons que feu estan basades en documentació històrica pots parlar dels temes i personatges més significants de les cançons?

Sí, inclús, en diferents moments hi ha cites literals de les fonts escrites. Per exemple als Almogàvers, la font principal és la Crònica de Ramon Muntaner, i hi ha frases literals a algunes cançons com a Crònica, que diu; "Ja he donat fe en lo bell catalanesc" entre altres. Pel que fa al Llibre dels Fets, evidentment la font documental és el mateix llibre, i també hi ha algunes cites literals als textos, per exemple, en "El nom del rei" al CD El llibre dels fets diu: "Aquella nit d'un 1 de febrer, a la vil·la de Montpeller, molts bons auguris hi hagué "que és pràcticament literal al que diu a la Crònica del rei Jaume.

Sobre els Càtars, la font documental bé dels llibres de Jesús Mestre, i altres. A banda d'això la complexitat de les diferents narracions de tants fets en un registre musical requereix resumir molt i guarnir els textos amb un cert lirisme, i en el cas de la música compaginar diferents passatges depenent de la narració afegint melodies medievals perquè el conjunt sigui atractiu, sempre des d'una llibertat creativa.

Molt bé. Doncs animar al públic a què conegui tot el que feu.

Moltes gràcies.

Membres de la banda

La banda actualment està formada per; Enric Pujol: veus Narcís Miranda: Veus, guitarres, mandola irlandesa, teclats i efectes especials Ricard Ruzafa: veus i guitarres Paco Rodríguez: Baixos Joan Duarte: Bateria i percussió. I a més comptem amb la col·laboració de Danny Pujol en la creació de contingut gràfic i audiovisual. Podeu contactar amb ells a facebook:

TRENCAVENT: https://www.facebook.com/groups/37314729543/

NARCÍS MIRANDA: https://www.facebook.com/groups/37314729543/

E-MAIL: nvent2001@gmail.com

Podeu veure i escoltar, el seu tema : https://open.spotify.com/album/4EfkAh0Vb9JQBaYQMyX4bG

Youtube: 

TRENCAVENT. L' Últim Càtar videoclip oficial.

Cinc homes posen junts a l'aire lliure, alguns amb samarretes que diuen Trencavent i Els Càtars, amb un cartell promocional d'un nou CD titulat Una Croada a Occident.
Trencavent | Trencavent