Un xef somrient amb els braços plegats en un restaurant, amb una imatge d'una gallina en un cercle vermell al costat.

El Prat està de Festa Major: us expliquem la recepta del pollastre de pota blava

La recepta la proposa la xef catalana Carme Ruscalleda

Ahir us explicàvem els actes més importants de la programació de la Festa Majordel Prat de Llobregat. Gegants, sardanes, pregó, música en directe, cotxes antics... quatre dies d'actes per a totes les edats i per a tots els gustos. A més, també us proposàvem tres restaurants per anar a dinar, tres recomanacions externes triades de manera imparcial i sense cap interès amb aquests establiments.

Avui volem continuar parlant de gastronomia i de menjar. Segurament, quan sentiu i llegiu el nom del Prat de Llobregat penseu al pollastre de pota blava. Una recepta molt coneguda a la zona i que molts restaurants de la comarca del Baix Llobregat posen en pràctica. El programa ' Joc de Cartes ' de TV3 va dedicar un programa a aquest preat menjar.

Compartirem amb vosaltres una recepta de la il·lustre xef catalana, Carme Ruscalleda: pota de pollastre blau amb prunes i pinyons. És el típic guisat de la cuina catalana que barreja sabors dolços amb salats per aconseguir un contrast perfecte. La recepta ha estat publicada a diversos mitjans de comunicació, entre ells, el diari Ara. És sens dubte, un plat de xup xup.

Ingredients per al moment de bullir

1 pollastre pota blava, partit en dues parts, les cuixes unides i els pits també

4 litres daigua mineral

3 pastanagues

2 porros

1 ceba

1 nap

1 xirivia

2 tronquets d'api

Un dau de pernil de 50 g

30 g de sal

Productes que posarem a la safata del forn i que també s'han de coure

30 ml d'oli d'oliva verge extra

30 ml de greix de porc

200 g de salsitxes de porc, a trossos petits

500 g prunes confitades

100 g d'orellanes

100 g de pinyons

1 poma a trossos

100 ml de brandi

Sal, pebre blanc, nou moscada, canyella

500 ml d´aigua mineral

A continuació elaborarem el puré

1 litre i mig del brou de la cocció

Els vegetals cuits

50 g de mantega

80 g de picada barrejada provinent de xarcuteria: pernil dolç i salat, botifarra blanca i negra

Comencem a cuinar

El primer que cal aconseguir és que el pollastre està molt net. Utilitzarem un recipient gran on introduirem quatre litres d'aigua i els pollastres partits segons peces. Les cuixes i els pits, ja que tenen diferents coccions. Ho deixarem bullir i netejarem les impureses que han quedat a l'aigua.

A continuació afegirem el pernil i les verdures a l'aigua i també 30 grams de sal. Els pits hauran d'estar 30 minuts al foc i després s'hauran de retirar. Les cuixes seguiran a l'olla 20 minuts més.

La guarnició

Ara tenim reservat el pollastre i el pas següent és la guarnició. Aprofitarem el temps i ho farem mentre la carn estigui bullint. Farem servir una cassola i farem un sofregit amb l'oli i el greix de les salsitxes. Afegirem un got de xerès dolç i deixarem que redueixin una mica. Serà en aquest moment quan s'introduiran les prunes, pinyons, pomes i orellanes. Recomanem posar poca sal o res de sal, ja que les salsitxes ja són salades.

A partir d'aquest moment només cal afegir 500ml del brou que ha quedat de coure el pollastre i deixar-ho coure 2 minuts.

Toc final

Distribuirem les verdures i la guarnició damunt la safata del forn. A sobre situarem el pollastre i tot plegat ho deixarem 15 minuts a 210 graus. I ja està, a dinar, bon profit!