Ahir us explicàvem els actes més importants de la programació de la Festa Majordel Prat de Llobregat. Gegants, sardanes, pregó, música en directe, cotxes antics... quatre dies d'actes per a totes les edats i per a tots els gustos. A més, també us proposàvem tres restaurants per anar a dinar, tres recomanacions externes triades de manera imparcial i sense cap interès amb aquests establiments.
Avui volem continuar parlant de gastronomia i de menjar. Segurament, quan sentiu i llegiu el nom del Prat de Llobregat penseu al pollastre de pota blava. Una recepta molt coneguda a la zona i que molts restaurants de la comarca del Baix Llobregat posen en pràctica. El programa ' Joc de Cartes ' de TV3 va dedicar un programa a aquest preat menjar.
Compartirem amb vosaltres una recepta de la il·lustre xef catalana, Carme Ruscalleda: pota de pollastre blau amb prunes i pinyons. És el típic guisat de la cuina catalana que barreja sabors dolços amb salats per aconseguir un contrast perfecte. La recepta ha estat publicada a diversos mitjans de comunicació, entre ells, el diari Ara. És sens dubte, un plat de xup xup.
Ingredients per al moment de bullir
1 pollastre pota blava, partit en dues parts, les cuixes unides i els pits també
4 litres daigua mineral
3 pastanagues
2 porros
1 ceba
1 nap
1 xirivia
2 tronquets d'api
Un dau de pernil de 50 g
30 g de sal
Productes que posarem a la safata del forn i que també s'han de coure
30 ml d'oli d'oliva verge extra
30 ml de greix de porc
200 g de salsitxes de porc, a trossos petits
500 g prunes confitades
100 g d'orellanes
100 g de pinyons
1 poma a trossos
100 ml de brandi
Sal, pebre blanc, nou moscada, canyella
500 ml d´aigua mineral
A continuació elaborarem el puré
1 litre i mig del brou de la cocció
Els vegetals cuits
50 g de mantega
80 g de picada barrejada provinent de xarcuteria: pernil dolç i salat, botifarra blanca i negra
Comencem a cuinar
El primer que cal aconseguir és que el pollastre està molt net. Utilitzarem un recipient gran on introduirem quatre litres d'aigua i els pollastres partits segons peces. Les cuixes i els pits, ja que tenen diferents coccions. Ho deixarem bullir i netejarem les impureses que han quedat a l'aigua.
A continuació afegirem el pernil i les verdures a l'aigua i també 30 grams de sal. Els pits hauran d'estar 30 minuts al foc i després s'hauran de retirar. Les cuixes seguiran a l'olla 20 minuts més.
La guarnició
Ara tenim reservat el pollastre i el pas següent és la guarnició. Aprofitarem el temps i ho farem mentre la carn estigui bullint. Farem servir una cassola i farem un sofregit amb l'oli i el greix de les salsitxes. Afegirem un got de xerès dolç i deixarem que redueixin una mica. Serà en aquest moment quan s'introduiran les prunes, pinyons, pomes i orellanes. Recomanem posar poca sal o res de sal, ja que les salsitxes ja són salades.
A partir d'aquest moment només cal afegir 500ml del brou que ha quedat de coure el pollastre i deixar-ho coure 2 minuts.
Toc final
Distribuirem les verdures i la guarnició damunt la safata del forn. A sobre situarem el pollastre i tot plegat ho deixarem 15 minuts a 210 graus. I ja està, a dinar, bon profit!