Comissions Obreres (CCOO) ha cridat a la vaga els treballadors de Paack Logisitcs com a protesta contra l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afecta gairebé la meitat de la plantilla de les oficines centrals de Barcelona. El sindicat ha convocat l'aturada entre aquest dimarts i aquest dijous i denuncia que entre els afectats hi ha tots els membres del comitè d'empresa i empleats amb dret a prioritat de permanència -embarassades o persones amb adaptacions de jornada, entre altres-.
Per aquest motiu, CCOO apunta que l'ERO constitueix una "greu" vulneració de drets fonamentals i precisa que implica a 86 persones d'una plantilla que conformen 178 treballadors. El sindicat també ha criticat l'actitud "intransigent" de Paack Logistics.
Aquest és el segon ERO que presenta l'empresa en menys de dos anys -l'abril de 2023 es van acomiadar 62 persones, segons un comunicat CCOO-. El sindicat ha assegurat que l'empresa atribueix els acomiadaments a causes "econòmiques, productives i organitzatives", però que "no han pogut ser prou demostrades" durant les reunions de negociació.
L'organització de treballadors també denuncia que l'empresa està externalitzant serveis que es realitzen a baix cost des del Marroc.
L'ERO
L'expedient de regulació d'ocupació (ERO) és una eina legal que permet a les empreses reduir o suspendre temporalment els contractes de treball dels seus empleats per motius econòmics, tècnics, organitzatius o de producció. Es tracta d'una mesura que busca ajustar la plantilla laboral a les necessitats reals de l'empresa en un moment determinat, intentant minimitzar els efectes negatius tant per als treballadors com per a l'empresa.
L'ERO pot ser temporal, afectant els treballadors durant un període concret, o definitiu, quan implica acomiadaments permanents. Un dels aspectes més importants d'un ERO és que ha de ser aprovat per l'autoritat laboral competent, després d'un procés de negociació entre l'empresa i els representants dels treballadors.
Aquesta negociació és crucial perquè permet als empleats exposar les seves inquietuds i buscar alternatives que puguin evitar o minimitzar els acomiadaments. La legislació també estableix que els treballadors afectats per un ERO tenen dret a rebre una indemnització i, en alguns casos, poden accedir a prestacions de desocupació.
En els darrers anys, l'ús dels ERO s'ha incrementat, especialment durant períodes de crisi econòmica. La pandèmia de COVID-19, per exemple, va provocar un augment d'EROs a tot el món, ja que moltes empreses es van veure forçades a aturar les seves activitats o reduir-les dràsticament.
En aquest context, els ERO temporals van ser essencials per evitar el tancament d'empreses i la destrucció massiva de llocs de treball, oferint un respir a les empreses, però sent molt perjudicial pels treballadors. Tot i els avantatges que pot oferir un ERO, també és una mesura que pot tenir conseqüències negatives, tant a nivell personal com social.