Els actes incívics fan referència a comportaments que violen les normes bàsiques de convivència en una societat. Aquests poden manifestar-se en diferents formes, com el vandalisme, l'incompliment de regles comunitàries, les escombraries llençades a llocs públics, el soroll excessiu o el mal ús d'espais compartits. L'impacte d'aquestes accions no només afecta la qualitat de vida dels ciutadans, sinó que també pot deteriorar infraestructures, generar una despesa addicional en neteja i reparació i crear un ambient de tensió entre els membres de la comunitat.
A moltes ciutats, els actes incívics han augmentat, especialment en zones turístiques o en grans esdeveniments. La manca de respecte per l'entorn públic i l'absència de conseqüències immediates sovint fomenten aquest tipus de comportaments. Les autoritats locals han implementat diverses campanyes de conscienciació i sancions per combatre aquesta problemàtica però la solució definitiva passa per educar i fomentar el respecte mutu entre els ciutadans, així com la implicació de tots en el manteniment d'un entorn net i ordenat.
Incivisme a una ciutat de Girona
L'Ajuntament de Figueres ha expulsat aquest estiu 25 persones de la piscina municipal. Els motius han estat diversos com consumir drogues o alcohol dins del recinte, mancar el respecte a usuaris o al personal que treballa o barallar-se. En total van ser quinze els incidents que es van produir i que van fer que s'expulsessin aquestes 25 persones.
Des de l'Ajuntament assenyalen que els incidents han caigut respecte a anys anteriors, cosa que el consistori atribueix a l'increment de vigilància que ha incorporat aquest estiu. La piscina ha rebut més de 2.000 usuaris aquest estiu i ha estat oberta entre les 10 i les 20 hores. Durant aquest horari hi havia un o dos vigilants de seguretat a més de les càmeres de seguretat.
En total, el consistori empordanès ha destinat 6.200 euros a aquestes mesures per intentar reduir el nombre d'incidents, cosa que s'ha aconseguit. Això fa que l'Ajuntament faci una valoració “molt positiva” de la temporada de piscina exterior, que va acabar el dilluns 9 de setembre.
Per combatre l'incivisme és fonamental la implementació de mesures que combinin sancions amb educació cívica. Una de les estratègies més efectives és el reforç de la normativa municipal mitjançant multes a qui incompleixin les regles bàsiques de convivència, com llançar escombraries a la via pública, causar danys al mobiliari urbà o generar soroll excessiu. Aquestes sancions han de ser acompanyades d'una vigilància més gran, a través de la presència de policies locals o l'ús de càmeres de seguretat, per identificar i dissuadir els infractors. A més, alguns ajuntaments han impulsat programes de treballs comunitaris com a alternativa a les multes, incentivant la reparació del dany causat pels infractors.