Persona asseguda amb els braços plegats sobre el cap i una imatge borrosa d'una platja en un cercle vermell.

El lloc on s'han disparat un 833% les agressions sexuals a menors

En aquesta localitat, s'ha viscut un augment considerable d'aquests actes il·legals a l'últim any

A Espanya, les agressions sexuals a menors s'han convertit en un problema alarmant, amb un augment dels casos denunciats els darrers anys. La sensibilització social ha permès que més víctimes s'atreveixin a denunciar, però encara hi ha una preocupació profunda. Les autoritats han reforçat lleis i sancions, però la prevenció continua sent un repte.

A més, la influència d'internet i les xarxes socials ha afegit un nou factor de risc, amb un augment dels delictes relacionats amb l'abús i l'assetjament en entorns digitals. Les organitzacions que protegeixen els menors insisteixen en la gran necessitat d'una vigilància, educació i suport psicològic més grans tant per a les víctimes com per a les seves famílies. L'objectiu és crear un entorn més segur i propiciar la intervenció primerenca en casos de risc.

Un increment sense precedents

L'últim any, la província de Guipúscoa ha registrat un alarmant augment del 833% en les agressions sexuals a menors de 16 anys. Aquesta dada impactant ha sacsejat la societat basca, generant preocupació i un fort debat al voltant de la seguretat i la necessitat de mesures més contundents per prevenir aquests crims. L'increment s'ha donat en un context on altres delictes també han experimentat un preocupant ascens a tota la comunitat autònoma del País Basc.

Segons les últimes dades del Ministeri de l'Interior, les agressions sexuals a menors a Guipúscoa han arribat a nivells sense precedents. El que abans semblava una xifra controlada, ha escalat de manera aclaparadora en només un any. En termes absoluts, els casos van passar d'una xifra baixa, comparada amb altres províncies, a multiplicar-se de manera exponencial, cosa que reflecteix un greu problema a la província.

Tres policies d'esquena en un carrer, vestits amb uniformes blaves i armilles antibales, portant equip tàctic.
Uns policies | Getty Images

Les raons darrere d'aquest repunt encara no estan del tot clares, però els experts assenyalen que podria estar relacionat amb més conscienciació i capacitat per denunciar-los. Tot i això, continua sent preocupant l'increment, atès que posa de manifest errors tant en la prevenció com en l'actuació de les institucions encarregades de protegir els menors.

Una tendència a l'alça al País Basc

No només a Guipúscoa, sinó a tot el País Basc, la majoria dels delictes greus han experimentat un augment l'últim any. Les xifres reflecteixen que els delictes contra la llibertat sexual han pujat un 45% a tota la comunitat autònoma. Aquest increment no només afecta menors, sinó també dones i altres grups vulnerables.

En paral·lel, altres delictes com els robatoris amb violència i els assalts també han registrat una alça preocupant. La percepció d'inseguretat als carrers ha crescut, sobretot a les principals ciutats com Bilbao, Sant Sebastià i Vitòria. En aquest context, moltes veus reclamen una presència policial més gran i programes més efectius de conscienciació i educació per prevenir el delicte.

La resposta de les autoritats

Davant d'aquestes preocupants dades, el Govern basc ha assenyalat que ja s'estan implementant mesures per revertir aquesta tendència. Entre les accions posades en marxa hi ha un augment en la dotació de recursos als cossos de seguretat. Així com la creació de programes educatius destinats a prevenir l'abús i l'assetjament sexual, especialment entre els joves.

Tot i això, aquestes mesures han estat qualificades com a insuficients per diverses associacions de víctimes i experts en criminologia. La rapidesa amb què han augmentat els delictes sexuals, especialment contra menors, suggereix que l'estratègia actual no és suficient per frenar aquest fenomen. A més, s'ha posat en relleu la importància de treballar en la detecció primerenca d'aquests casos, cosa que podria evitar que moltes víctimes pateixin en silenci durant llargs períodes.