Un noi amb una samarreta de Batman i un collaret de perles apareix a la imatge, amb un requadre que mostra el logotip de TV3 i l'edifici de la cadena de televisió catalana.

Catalanofòbia en directe a 3cat

Els comentaris contra els catalans es van pronunciar en un programa de cuina

Contra els catalans tot s'hi val. Alguns pensaran que és sentit de l'humor, però és odi, menyspreu i intolerància. Atacar una llengua és atacar els seus parlants. Segur que durant l'emissió d'un programa de televisió no gosaria atacar el col·lectiu homosexual o els immigrants, però contra els catalans i contra Catalunya tot és molt fàcil.

El moment es va viure en un programa de cuina que es pot veure al canal EVA de Somcat. El convidat del xef Marín, Luc Loren, va ridiculitzar els catalans rient dels noms dels ingredients en el nostre idioma. Els cigrons són 'cigrons' en català i les maduixes són 'maduxies' en català. A la nostra llengua la paraula és diferent, igual que ho és en francès, en alemany, en anglès i en tots els idiomes.

El problema és pensar que l'espanyol és l'idioma més important del món i fer totes les comparacions partint-ne. Imagineu què passaria si un català es preguntés perquè en castellà els noms dels ingredients són tan rars. Es preguntés per què es diuen "cigrons" i no cigrons. I per què es diuen “maduixes” i no maduixes.

El programa el produeix la productora Monmedia de Jordi Basté, de manera que totes les crítiques han anat destinades al periodista de Rac1 i també al director de TV3, Sigfrid Gras. Els usuaris de xarxes socials estan cansats de tanta catalanofòbia i demanen acabar-hi de manera immediata i d'una vegada per totes.

Un presentador de notícies amb vestit i corbata vermella sosté una targeta amb el logotip del noticiero mentre està dret en un estudi de televisió amb un fons de mapa mundial pixelat.
Toni Cruanyes al TN | TV3

Reaccions a xarxes socials

La primera crítica és la utilització del castellà en un programa de TV3. La Televisió de Catalunya va néixer amb el propòsit de difondre la llengua catalana i ajudar el seu aprenentatge. En els darrers anys, cada vegada és més recurrent que s'emetin continguts en castellà.