Jordi Basté és el presentador del programa ' El Món a Rac1 ' a la ràdio que porta aquest mateix nom. Ell i el seu programa són líders d'audiència a Catalunya, amb força diferència respecte del segon competidor, que és Catalunya Ràdio, amb Ricard Ustrell al capdavant. El programa comença a les sis del matí i repassa l'actualitat política del dia. El seu moment estrella és a les vuit del matí, amb l'editorial, el davantal i després, cap a les nou, comença la tertúlia.
Cada dia de la setmana hi participen tertulians diferents, però sempre els mateixos segons el dia en qüestió. La direcció del programa intenta buscar personalitats amb diferent perfil polític, per generar debat i perquè es produeixin discussions (cordials) sobre un tema en qüestió. Ahir dilluns es va parlar de llengua i el protagonista negatiu va ser Joan López-Alegre.
López-Alegre pronunciava un discurs en què semblava que vivia en un altre món: “com hi pot haver tantes normatives, lleis i diners ” i afegia” i la conclusió és que el català està en crisi?? O indignant-se de “com podem tenir un Estatut que fa fins i tot una distinció discriminatòria del castellà, dient que la llengua pròpia de Catalunya és el català i que l'altra és una llengua oficial, cosa que em sembla una equivocació.” I la rematada final: “la meva percepció és que a els registres, jutjats, l'ús del català ha avançat moltíssim".
Resposta de Jordi Basté
El presentador, en la seva condició de moderador, mai no sol intervenir, però les paraules de Joan López-Alegre no es podien deixar passar. "El català s'està perdent i s'està morint. I com que no ajudem tots, pensem com pensem, siguem independentistes o no, se'ns farà punyetes el català. I no és qüestió de llei, és qüestió d'ús. I l'ús s'està perdent, per molts motius. Primer, perquè hi ha gent que parla un idioma que domina, el castellà, molta gent ve d'altres països i amb el castellà ja els és suficient per anar a treballar perquè ningú els exigeix que aprenguin el català. així se n'anirà a fer punyetes”.
Les paraules de Jordi Basté no han passat desapercebudes a les xarxes socials. El periodista és de vegades acusat de tou i d'equidistant i en aquesta ocasió s'ha mullat. A continuació, li ha explicat al tertulià espanyolista què suposa parlar en català a Barcelona, amb exemples pràctics sobre les converses en aquest idioma.
"Que quan dius 'Bon dia', hi hagi el 80% de la gent de Barcelona, i crec que faig curt, que ja no et contesta 'Bon dia'. Els entenc? Sí, és clar. Però també vull que m'entenguessin quan jo parlo en català. I no és cap maldat, és la meva llengua materna. I no ho puc fer, que no pugui demanar un cafè amb llet i encara et portin un cafè amb gel!! Anda, com et passes? No.
"Hi ha molta gent que amb el castellà ja en té prou... per quins nassos aprendré català'? I què passa?: que aquesta llengua es va esmorteint, empetitint. Si la fem servir com una arma política, ens anirem a fer punyetes. Que a segons quines escoles, al pati, es parli en castellà, a mi em preocupa, i no li interessa..., també. O tres anys, o deu.
"Vull defensar que el català pugui continuar sent una llengua important. I ho dic per tot el món, que encara espero que Leo Messi quan recull la medalla d'or del Parlament de Catalunya ho digui en català", afegia posant punt final a la discussió.