El servei de Rodalies Renfe a Catalunya rep diàriament nombroses crítiques per part dels usuaris, principalment a causa dels retards freqüents i la manca de fiabilitat en les operacions diàries. Els passatgers sovint es queixen d'avaries, cancel·lacions i manca d'informació clara davant d'incidents. Aquests problemes afecten les diferents línies suburbanes i les altres de mitjana distància, que són necessàries per als viatgers, els quals depenen d'aquest servei per als seus desplaçaments.
La puntualitat s'ha convertit en un dels punts més febles del servei, cosa que repercuteix directament en els ciutadans, qui usen aquest servei per anar a la feina. A més d'aquests retards, les xarxes socials també són plenes de crítiques cap a la manca d'inversió a la infraestructura ferroviària. La Generalitat de Catalunya ha demanat moltes vegades una millora de la gestió, mentre que els usuaris demanen un servei més eficient, amb unes instalacions que no s'ha modernitzat.
Això no obstant, de vegades no totes les crítiques són en relació amb els retards, la manca d'informació o l'estat de les infraestructures. Els ciutadans també destaquen sovint l'incivisme que es viu dins dels diferents trens de les línies de Rodalies Renfe. Tots els actes de vandalisme i incivisme que vivim a ciutats com Barcelona acaben sent traslladades també a llocs com els trens, i així s'ha vist en un cas recent.
Un ciutadà indignat a les xarxes
A través de la xarxa social X (Twitter), l'usuari sirkotschka ha denunciat un acte que va viure fa uns dies en una de les línies més concorregudes de Rodalies, l'R3. Com hem dit, cada cop es viuen moments més incívics en aquests mitjans de transport, i així ens ho ha mostrat aquest ciutadà català a través d'una publicació a les xarxes.
"Nou dia a Rodalies, R3. Un exemple més dels incomptables incivismes que hem de suportar la gent civilitzada, gent posant els peus sobre les cadires, estirada fent la migdiada. El pa de cada dia, Fins quan haurem de tolerar aquestes situacions? Dóna pena", escrivia al tuit, el qual anava acompanyat d'una imatge on es veia l'home estirat.
A través dels comentaris, altres usuaris han explicat que també viuen aquest tipus de situacions diàriament, i molts altres ciutadans catalans ja n'estan farts. "Urgent començar a multar. El que passa que no hi ha cartells que indiquin la seva prohibició i algú encara diria que no entén el perquè de la sanció", esmentava un home als comentaris del tuit.
"Ja fa temps que ho fan per tot arreu, ferrocarrils, metro, bus, tram. ¿no els criden l'atenció? S'asseuen al respatller dels bancs, al parc, amb els peus al seient. Jo els sancionaria", explicava un altre usuari a la mateixa publicació.