Tothom sap que trucar a un manyà d'urgència és car. Però potser no tant com alguns estafadors pretenen. Canviar el pany d'una porta no ha de costar més de 70 euros si és un horari de feina i sense necessitar el servei urgent. En aquest cas, el professional va a casa teva, canvia el bombí i cobra pel material i per les hores de feina des que surt des de la seva ubicació, fins que torna.
És evident que un manyà d'urgències cobrarà molts més diners, perquè a més de la feina i del material, ha de cobrar la disponibilitat i acudir a un domicili de matinada, durant el cap de setmana o fins i tot en períodes d'estiu. Fins aquí tot perfecte, el problema és que hi ha moltes estafes i molts delinqüents que s'aprofiten de la situació.
En aquest sentit, l'actor català Enric Cambray, va participar al programa Versió Rac 1 i va explicar que un manyà havia intentat estafar la seva mare cobrant-li 955 euros només per obrir-li la porta. Dies més tard, la mateixa persona li va voler perdre 700 euros més per posar-li el pany.
El programa es va posar en contacte amb Jesús González, president del Gremi de Serrallers de Catalunya i aquest va ser contundent: “és una estafa. El problema és que els preus no estan regulats, el preu és lliure, però la llei obliga el comerç a fer un pressupost i això no es fa”.
González va advertir que el preu d'un servei normal no ha d'excedir els 70 o els 80 euros i un d'urgència de 120 euros (més IVA). Demana contactar amb els Mossos d'Esquadra si es detecta algun professional que vulgui cobrar quantitats més grans. "Hi ha l'opció de trucar als Mossos i que et busquin un manyà. Si et cobren més de 400 euros, fes una denúncia per estafa, i molt més si no t'han fet un pressupost".
Solucions per evitar ser estafat
Segons el president del Gremi de Serrallers, la solució per no ser víctima d'una estafa és no trucar al primer nom que apareix a Google. Recorda que aquesta gent està disposada a pagar molts diners per aconseguir un millor posicionament a Internet. Per tant, la recomanació és buscar a la web oficial de Serrallers de Catalunya.
Pel que fa a la viabilitat de les denúncies, el problema és que molts d'aquests falsos serrallers cobren els seus serveis en efectiu, sense factura i sense deixar constància de les dades. I en cas de cobrar amb datàfon i amb una factura suposadament legal, el problema és que no hi ha uns límits i la transferència es pot entendre com un acord pactat lliurement entre les parts.