Diuen que els pobles de la Catalunya interior són els que pateixen menys la invasió lingüística i la substitució demogràfica. Ningú té cap dubte que la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, amb el Vallès Occidental i el Baix Llobregat el capdavant són les zones més afectades, amb uns índexs elevadíssims d'immigració estatal i estrangera que han acabat amb l'hegemonia del català.
Amb menor mesura, la costa de Tarragona i del Maresme també està afectada per aquesta substitució cultural i, fins ara, semblava que la demarcació de Lleida, les Terres de l'Ebre i les comarques de Girona (amb l'excepció de Salt i el sud de la Selva) es salvaven d'aquesta invasió. I diem fins ara, perquè zones com Vic, Ripoll i Olot tenen grans bosses d'immigració que es comuniquen amb la seva llengua i no tenen cap i intenció d'integrar-se. Tampoc els fa falta. Ja els ho va dir el President Pere Aragonès. Els va deixar clar que eren igualment catalans, sense necessitat d'abraçar la cultura catalana.
Ara la substitució lingüística i cultural ha arribat a Banyoles. La capital del Pla de l'Estany era un dels altres reductes que semblava impossible de penetrar. Així ho ha recordat l'activista independentista Albert Donaire, que ha denunciat que durant la Fira Medieval de Banyoles s'han fet espectacles en castellà.
"Te’n vas a Banyoles a la fira medieval, i els que fan l’espectacle en castellà. És una substitució lingüística que no s’atura. Sí, a Banyoles", ha escrit el 'mosso'. Qui feia l'espectacle en qüestió és 'El Falconer'. Els comentaris a xarxes socials no s'han fet esperar.
Crítiques a Junts
L'Ajuntament de Banyoles està liderat per Junts per Catalunya. Diferents usuaris de la xarxa social X han criticat la passivitat de l'ajuntament i han criticat que puguin permetre aquest fet. "Fa anys que me'l trobo (el falconer) a les Fires Medievals. Sempre en castellà. Els que el contracten, associacions culturals o programadors municipals, no tenen criteri ni sensibilitat per la nostra cultura. Tot s'hi val. No ens sabem fer valdre? On és la saviesa catalana de "Qui paga mana"?
També han recordat que és habitual la presència de l'alcalde Miquel Noguer a la televisió municipal, Banyoles Televisió. "També s’hi està consolidant la substitució demogràfica. Només cal passejar per la vora de l’estany un diumenge al matí. Ah, però si mires tele banyoles, sempre sempre sempre hi surt l’alcalde -deu tenir-hi un sofà llit- parlant de lo seu".
Altres s'ha referit a Banyoles utilitzant la paraula "Bañolas" i han demanat comptar únicament amb espectacles i col·laboradors que emprin la llengua catalana.