Logo de mantinc el catala

Els dos polítics que ha felicitat el col·lectiu ‘Mantinc el català’

Mantinc el català és una corrent que aposta per no canviar de llengua i mantenir-se ferm

"El nostre col·lectiu treballa per promoure l'hàbit de mantenir el català a les converses, contribuint a incrementar l'ús social del català". Així es defineix el perfil oficial de 'Mantinc el català' a la xarxa social X, nova Twitter. Creat a finals de 2020 i amb més de trenta mil seguidors, l'objectiu és incrementar l'ús del català entre la població de Catalunya i, sobretot, no arronsar-se quan algú parla la llengua dominant

El català és una llengua parlada per més de 10 milions de persones repartides per quatre estats. L'Estado español, Andorra, França i Itàlia. És el setzè idioma més parlat d'Europa i el parlen l'1'6% dels ciutadans de la Unió. Dit d'una altra manera, el català el parlen el doble de persones que parlen finès i les mateixes persones, aproximadament, que parlen suec.

Igualment, la llengua catalana és més parlada que altres llengües com el búlgar (8,5 milions), el danès (5,5 milions), eslovac (5,2 milions), finès (5 milions), croat (4,3 milions), lituà (3 milions), eslovè (2,5 milions), lituà (1,9 milions), estonià (1,3 milions), maltès (520.000) i gaèlic (200.000 persones). Així, doncs, no hi ha cap dubte que català no és una llengua minoritària sinó minoritzada. Pateix dia rere dia els atacs de la llengua dominant, que és el castellà.

'Mantinc el català' aposta per mantenir la llengua quan una persona s'adreça a nosaltres en castellà. També demana començar les converses en català i no canviar al castellà per l'aspecte físic de l'interlocutor. Només d'aquesta manera es mantindrà el català, atorgant a la llengua la importància que mereix. Consideren els impulsors que si canviem de llengua a la primera de canvi, mai aconseguirem que aquests nouvinguts aprenguin la nostra i perdrem les nostres arrels.

Cal destacar que només dos polítics mantenen el català. Davant les preguntes dels periodistes, és habitual veure com representants dels partits espanyolistes (PP, PSOE, Comuns, VOX) contesten en castellà. Però és que aquesta pràctica també l'ha començada a fer ERC. Així, en declaracions institucionals des del Parlament o des de la Generalitat, primer fan el seu discurs en català i, després, en castellà a petició dels periodistes presents a la sala.

Aquests dos polítics han estat el President Carles Puigdemont i la Batllessa de Ripoll, Sílvia Orriols. "Molt contents de comprovar com cada dia hi ha més #Mantenidors. Aquesta setmana la Sílvia Orriols i en Carles Puigdemont s’han mantingut davant les preguntes dels periodistes", han publicat. 

Sílvia Orriols a favor del català. Allà on la deixen dir-ho

Aquesta pràctica i aquest discurs de la flamant diputada al Parlament no és nou. Sílvia Orriols, que ha estat vetada a tots els mitjans tradicionals i subvencionats i que ha tingut molt poques finestres on explicar el seu projecte, va ser convidada a 8TV on va poder transmetre la seva política lingüísitca. Què cal fer? "Protegir la llengua catalana, en extinció, i acabar amb els partits processistes que han demostrat que no restituiran l’Estat Català. Quan hi hagi majoria, fer la DUI i assumir totes les competències, inclòs el control del territori". 

[tweet]1791777009275724060[/tweet]