Yoyo, l'elefanta més longeva del món, ha mort al Zoo de Barcelona. El paquiderm va arribar el 2009 a la capital catalana provinent del desaparegut Rioleón Safari i es calcula que ha viscut més de 54 anys, molt per sobre de l'esperança de vida dels elefants africans sota cura humana (39 anys).
El Zoo de Barcelona lamenta la pèrdua d'una de les seves integrants "més estimades" i recorda que Yoyo era "un animal afable i al mateix temps amb cert caràcter, i també una cuidadora referent per a les altres elefantes del grup, Susi i Bully". Arran de la mort de Yoyo, el Zoo de Barcelona no ha obert les seves portes aquest dissabte 28 de desembre fins a les 14.00 hores.
L'equipament havia d'obrir a les 10.00 hores i, inicialment, s'ha informat dues hores abans del tancament i que es devia a "motius tècnics", a través d'un missatge a la web, comptes de les xarxes socials i telèfon d'atenció a l'usuari.
Al migdia, s'ha anunciat oficialment la mort de Yoyo i s'han acabat les tasques logístiques i veterinàries per retirar el cos del paquiderm, incompatibles amb la presència de visitants. A les 14:00 hores el Zoo de Barcelona ha obert amb normalitat, encara que el recinte tancarà en poc més de tres hores, a les 17:30 hores, d'acord amb el seu horari d'hivern.
"Una elefanta entranyable"
L'equip tècnic del Zoo, juntament amb personal del Servei de Diagnòstic de Patologia Veterinària de la UAB, aplicarà el protocol previst i compartirà tota la informació amb el programa de conservació de l'Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA), del qual el Zoo de Barcelona forma part.
La primera tinenta d'alcaldia i presidenta de BSM, Laia Bonet, va lamentar la mort de Yoyo i va destacar "el paper del Zoo de Barcelona com a referent internacional en la cura i benestar d'elefants d'edat avançada, així com la seva tasca en la conservació d'aquesta espècie tan amenaçada"."Yoyo ha rebut, en tot moment, la màxima atenció per part del personal del Zoo, procurant-li les cures necessàries per millorar el seu benestar", ha apuntat Bonet.
"La família del Zoo de Barcelona i tot l'equip de professionals la recordarem sempre com una elefanta entranyable, amb el seu caràcter propi, però al mateix temps cuidadora i referent per a les seves companyes, Susi i Bully. Sempre ha estat molt estimada pels visitants i per tots nosaltres", ha afegit el director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcon.
Yoyo formava part del conjunt d'animals que el Zoo de Barcelona té en acollida fruit d'una intervenció per part de l'administració. En concret, l'elefanta va arribar al Zoo el 2009, arran de la intervenció de la Generalitat en l'antic RioLeón Safari.
Abans, Yoyo havia estat en un circ que li va deixar lesions físiques i psíquiques que van requerir molta dedicació i cures especialitzades per part del personal del Zoo. Amb els anys, aquestes lesions van anar millorant i l'actitud de l'elefanta també.
Actualment, Yoyo convivía amb dos elefants més, també d'edat avançada, Susi i Bully, que van arribar al Zoo en circumstàncies similars. Les tres formaven un grup inseparable d'elefants. L'equip del Zoo les va ajudar reforçant els seus comportaments socials i esperant el moment adequat per agrupar-les.