El Parlament de Catalunya ha anunciat recentment la concessió de la Medalla d'Honor en la categoria d'or al Monestir de Montserrat, una decisió presa per unanimitat per la Mesa del Parlament a proposta del president Josep Rull. Aquest reconeixement coincideix amb l'inici dels actes de commemoració del mil·lenari del monestir i pretén destacar la seva contribució a la història de Catalunya. Tanmateix, aquesta decisió ha generat una polèmica important, especialment entre les víctimes d'abusos sexuals comesos per membres de la comunitat religiosa del monestir.
Un premi que ignora les ombres del passat
Montserrat és un símbol de la fe i la cultura catalanes, però també ha estat el centre de greus acusacions d'abusos sexuals. Figures com Andreu Soler, responsable del grup d'escoltes, han estat identificades com a depredadors sexuals, amb almenys 12 menors víctimes dels seus abusos durant tres dècades. També el monjo benedictí V.T.M. va confessar haver abusat de dos escolans a finals dels anys setanta. Aquestes revelacions han provocat una profunda indignació, ja que s'acusa l'abadia d'haver silenciat i encobert aquests crims per evitar escàndols de reputació.
La carta de les víctimes: un crit d'ajuda ignorat
Un grup de víctimes d'abusos sexuals ha enviat una carta als membres de la Mesa del Parlament, demanant que es revoqui la concessió de la medalla. La missiva, signada per figures com Miguel Hurtado, activista i víctima a Montserrat, i altres afectats com l'escriptor Alejandro Palomas, acusa l'abadia de males pràctiques i de retraumatitzar secundàriament les víctimes. Les víctimes critiquen que l'abadia va nomenar una comissió de transparència composta per membres elegits a dit pel monestir, la qual cosa va impedir una investigació independent i imparcial.
Josep Rull i la responsabilitat moral del Parlament
En la seva compareixença per anunciar la concessió de la medalla, Josep Rull va destacar la importància del monestir com a baluard de la llengua i la cultura catalanes, així com el seu compromís amb la pau, la justícia social i el diàleg interreligiós. Tanmateix, Rull no va mencionar en cap moment les greus acusacions d'abusos sexuals que pesen sobre la comunitat de Montserrat. Aquesta omissió ha estat percebuda per molts com un intent de blanquejar el passat obscur de l'abadia i de passar per alt el dolor de les víctimes.
La necessitat d'una reparació íntegra
Les víctimes insisteixen que Montserrat té l'obligació moral de reparar íntegrament el dany causat. L'abat de l'època, Josep Maria Soler, es va limitar a demanar perdó, reconeixent que els mecanismes de control van fallar. Però per a les víctimes, això no és suficient. Demanen que es retiri la medalla com a mostra de suport i reconeixement del seu sofriment.
Un Parlament compromès amb la Justícia?
La concessió de la medalla a Montserrat planteja seriosos dubtes sobre el compromís del Parlament amb la justícia i la defensa dels drets humans. Si bé és cert que Montserrat ha estat un símbol de catalanitat i ha contribuït de manera significativa a la cultura i la llengua del país, és innegable que la institució ha fallat greument en la seva resposta als casos d'abusos sexuals.
La decisió de Josep Rull i la Mesa del Parlament de concedir la Medalla d'Honor a Montserrat, sense tenir en compte les veus de les víctimes d'abusos, és profundament preocupant. Aquesta acció sembla ignorar deliberadament els crims comesos i el dolor causat, i posa en qüestió la voluntat del Parlament de Catalunya de defensar la veritat i la justícia. Retirar la medalla seria un pas necessari per demostrar un veritable compromís amb els valors democràtics i els drets humans.