Un grup de persones aplaudint en un escenari amb una bandera catalana de fons.

Cop d'efecte d'Aliança Catalana contra l'Impost de Successions

Els partits d'esquerres i els processistes, amb Junts al capdavant, han aplicat augments d'aquest impost

L'impost de successions fa anys que és tema habitual de conversa entre la ciutadania. En aquest context, Aliança Catalana, liderada per la batllessa de Ripoll Sílvia Orriols, engegarà una campanya per abolir aquest impost, argumentant que representa una càrrega injusta i innecessària per a les famílies catalanes i les petites i mitjanes empreses.

Una reforma polèmica

El 2020, en plena pandèmia, el govern de Junts per Catalunya, sota la presidència de Quim Torra i amb Pere Aragonès com a conseller d'Economia, va aprovar una reforma de l'impost de successions i donacions que va incrementar els tipus impositius, va reduir les bonificacions i va reintroduir els coeficients multiplicadors pel patrimoni preexistent dels hereus.

Una dona parlant a un podi de fusta amb un fons de panells de fusta.
Sílvia Orriols al Parlament | X: @rnovoa

Aquesta mesura va desencadenar un augment del 59,30% en els ingressos per aquest impost durant l'any 2021, generant un total de 353,7 milions d'euros addicionals respecte a l'any anterior. Aquest increment recaptatori ha estat denunciat per Aliança Catalana com una mostra de l'opressió fiscal que, segons el partit, pateixen els ciutadans catalans.

Un grup d’economistes al capdavant de la lluita

Oriol Gès, economista i Secretari d'Organització d'Aliança Catalana, encapçala un grup d'economistes catalans que han estat crítics amb la reforma fiscal. En un article que va publicar a principis d'any al diari Regió7, Gès va acusar el govern català d’aprofitar-se de la mort dels ciutadans per augmentar els ingressos fiscals sense millorar els serveis públics. Segons l'economista, l'impost de successions "descapitalitza el país i desgasta una de les seves bases fundacionals: les famílies". Gès no només demana l’eliminació de la reforma del 2020, sinó que exigeix que es retornin els diners recaptats injustament a les famílies catalanes.

La primera proposició de Llei d'Aliança Catalana?

És possible que Aliança Catalana iniciï el curs polític preparant una proposició de llei que pretén abolir l'impost de successions a Catalunya. Aquesta proposta inclouria l'eliminació completa de l'impost, tant per a transmissions mortis causa com per a donacions, i establiria mesures per garantir que els diners recaptats des de l'entrada en vigor de la reforma de 2020 siguin retornats als contribuents afectats.

Així mateix, la proposta preveuria incentius fiscals per a la continuïtat de les empreses familiars, amb l’objectiu de preservar el teixit empresarial català i evitar la descapitalització familiar en moments de màxima vulnerabilitat.

Persona parlant en un podi amb micròfons en un entorn de fusta.
Sílvia Orriols intervenint al Parlament de Catalunya | ACN

Crítiques al govern de Salvador Illa i els Comuns

Sílvia Orriols, juntament amb altres dirigents d'Aliança Catalana, ha criticat fermament les declaracions recents de David Cid, diputat del Comuns que pretén influir al govern de Salvador Illa, que defensava la continuïtat de l'impost de successions com a eina de redistribució de la riquesa. Aliança Catalana considera que aquesta justificació és una excusa per perpetuar una càrrega fiscal innecessària i injusta sobre les famílies catalanes en moments difícils, i sosté que el veritable objectiu de l'impost és castigar les petites i mitjanes empreses i les famílies.

La necessitat d'un canvi radical

Aliança Catalana advoca per seguir l’exemple de les Illes Balears i el País Valencià, on l'impost de successions ha estat abolit. La formació defensa que l’eliminació d’aquest impost seria un pas essencial per assegurar la continuïtat de les empreses familiars i per garantir que les famílies catalanes no es vegin sotmeses a una pressió fiscal innecessària en moments de vulnerabilitat. En aquest sentit, Orriols i el seu partit prometen lluitar a tots els nivells institucionals per abolir aquest impost i reforçar el teixit econòmic i social de Catalunya.