Dos jugadors de futbol amb samarretes de diferents equips, un amb la samarreta del FC Barcelona i un altre amb la samarreta de l'Inter Miami, amb la paraula "FAKE" en gran darrere d'ells.

Cau xarxa de falsificació: Messi i Lamine Yamal, víctimes d'un frau a Lloret de Mar

La policia ha aconseguit trobar aquest grup que guanyava diners de forma il·legal gràcies a jugadors com Messi o Lamine

La Policia Nacional ha detingut a Lloret de Mar (Selva) dos homes amb 700 samarretes de diversos equips de futbol falsificades al maleter del cotxe amb què circulaven. Els fets van passar aquest dilluns quan els agents realitzaven un control contra la delinqüència i la immigració irregular a la localitat de la Selva marítima.

Una col·lecció de samarretes de futbol del FC Barcelona amb noms de jugadors famosos com Messi, Neymar Jr., Ronaldinho, Fàbregas, Pedri, Mascherano, Dani Alves, Bojan, Dembélé, Gavi, Pedro i R. Araujo.
Samarretes falsificades | Google

Al detectar el vehicle el van detenir i a la inspecció posterior van veure que al maleter hi portaven cinc bosses grans plenes de samarretes d'equips com el Barça o les seleccions de Mèxic, Brasil o Espanya. A més, un dels ocupants es troba en situació irregular a l'Estat i per això se li va obrir un expedient per infringir la llei d'estrangeria. Requisat tot el material, la Policia Nacional els va detenir per un delicte contra la propietat intel·lectual.

El mercat de les falsificacions

En els darrers anys, Espanya ha estat escenari de nombrosos casos de xarxes dedicades a la falsificació de samarretes de futbol. Un dels casos més destacats va passar recentment al polígon industrial de Cobo Calleja, a Fuenlabrada, on la Guàrdia Civil i l'Àrea Regional de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària van confiscar més de sis milions de productes falsificats, entre ells una gran quantitat de samarretes de seleccions que participaven a l'Eurocopa i la Copa Amèrica.

Samarretes de futbol empaquetades amb noms i números de jugadors famosos.
Samarretes falsificades a Fuenlabrada | Policía Nacional

Aquesta operació, que va involucrar la inspecció de diversos operadors logístics, va revelar la magnitud del problema, amb productes destinats a ser venuts tant a mercats locals com internacionals.

Una altra important intervenció va tenir lloc a Madrid, on la Policia Nacional va trobar més d'11 tones de samarretes falses, destinades a ser venudes durant la final de la Champions League i l'Eurocopa 2024. Aquest operatiu va involucrar la inspecció de 15 camions de gran tonatge i la confiscació de més de 36.500 equipacions esportives.

El mercat de les falsificacions de samarretes de futbol no només afecta l'economia formal, sinó que també té un impacte negatiu a les marques esportives i als clubs de futbol. Segons un informe del Departament de Duanes i Intel·ligència de l'Agència Tributària, entre el 2019 i el 2023 es van confiscar a Espanya roba esportiva falsificada valorada en 28 milions d'euros. Les marques més afectades són Adidas, Nike i Puma, que veuen com el mercat negre els causa pèrdues importants en la facturació.

La connexió entre Leo Messi i Lamine Yamal

En la recent detenció a Lloret de Mar, la majoria de samarretes trobades eren de Leo Messi o Lamine Yamal , i és que el fenomen de la connexió entre tots dos ha fet que els dorsals estiguin molt cotitzats. Des del seu debut amb el primer equip, Lamine ha estat comparat una vegada i una altra amb l'astre argentí.

Les similituds en el seu joc són clares, tots dos esquerrans, amb una facilitat pel regat única i una visió de joc prodigiosa. Tots dos van arribar al primer equip del FC Barcelona a una edat ràpida, i la seva irrupció va ser momentània. Ara, amb fitxa al primer equip, Lamine portarà el mateix dorsal que va tenir Messi abans d'heretar el 10, el 19.

Un home banya un nadó en una tina blava amb un fons vermell.
Lamine Yamal i Leo Messi | Unicef

El paral·lelisme entre tots dos, però, va tenir el seu punt àlgid durant l'Eurocopa 2024, quan el seu pare va pujar a xarxes socials una sèrie de fotografies on un jove Leo Messi posava amb un petit Lamine. Aquestes instantànies van impressionar molta gent, i fins i tot alguns no s'ho creien, parlant que podria ser una imatge generada per IA.

La realitat, però, és que aquest fet va passar. Es tracta d'una sessió de fotografia que es va organitzar després que UNICEF fes una rifa benèfica a la localitat de Mataró, on vivia la família de Lamine. Així doncs, el 2007 el destí va voler que Leo o Lamine es trobessin en aquest moment.