Una girafa en un recinte a l'aire lliure amb arbres i roques, amb un cercle borrós al centre de la imatge.

L'animal en perill d'extinció que ja es pot veure al zoo de Barcelona

L'emblemàtic zoo de Barcelona ha acollit aquesta nova espècie en perill d'extinció

El Zoo de Barcelona, fundat el 1892, és un dels zoològics més antics i emblemàtics d'Europa, situat al bell mig del Parc de la Ciutadella. Aquest espai no és només un punt de referència a la ciutat per la seva història i la seva bellesa, sinó també pel seu compromís amb la conservació d'espècies en perill d'extinció i l'educació ambiental. Des dels seus inicis, el zoològic ha evolucionat per convertir-se en un centre de preservació i estudi de la biodiversitat, exercint un paper crucial en la protecció d'espècies amenaçades.

Un dels principals objectius del Zoo de Barcelona és la conservació d'espècies que es troben en perill d'extinció, i al llarg dels anys ha acollit una gran varietat d'aquestes espècies, contribuint a recuperar-les i preservar-les.

Un cuidador de zoològic ruixa aigua a un elefant amb una mànega dins del recinte.
Zoo de Barcelona | ACN

Entre els animals més emblemàtics que han trobat una llar en aquest zoològic es troben el drac de Komodo, una mena de llangardaix gegant nativa d'Indonèsia, que està catalogada com a vulnerable a causa de la pèrdua del seu hàbitat i la caça furtiva. El Zoo de Barcelona participa en programes de cria en captivitat d'aquesta espècie, ajudant a mantenir la seva població en condicions controlades.

Una altra espècie destacada és el rinoceront blanc del sud, una subespècie del rinoceront blanc que ha patit una dramàtica reducció en la seva població a causa de la caça furtiva per la seva banya, que és altament valorat al mercat negre. El zoològic ha treballat en col·laboració amb altres centres de conservació per proporcionar un entorn segur per a aquests animals, que són part fonamental dels esforços globals per evitar-ne l'extinció.

El Zoo de Barcelona també s'ha involucrat activament en la conservació de l'orangutan de Borneo, una de les espècies de primats més amenaçades del món a causa de la desforestació i la caça il·legal. Aquests grans simis, coneguts per la seva intel·ligència i el seu comportament complex, han estat part de programes de cria i reintroducció que busquen garantir-ne la supervivència a llarg termini.

Un ximpanzé assegut a terra menjant una poma vermella.
Ximpanzé del Zoo | ACN

A més d'aquestes espècies, el zoològic ha estat un refugi per al linx ibèric, una espècie nativa de la Península Ibèrica que va estar a la vora de l'extinció al segle XX. Gràcies als esforços de conservació, que inclouen la reproducció en captivitat i la protecció del seu hàbitat natural, la població de linxs ha començat a recuperar-se, i el Zoo de Barcelona ha jugat un paper important en aquests esforços.

Una nova espècie en perill d'extinció acollida

El Zoo de Barcelona ha acollit una femella de colla vermell, una espècie que es troba en perill d'extinció segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). L'arribada de l'animal -que té el nom de Diki- s'emmarca al Programa Europeu d'Espècies de Perill Ex Situ (EEP) de l'Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA). i té com a objectiu "reforçar la població" d'aquesta espècie a Europa.

Diki va arribar a la capital catalana el 28 de juny passat procedent del Parc Animalier d'Auvergne (França) i, després d'uns dies d'adaptació, ja conviu amb el mascle de la mateixa espècie acollit anteriorment pel Zoo.

Un colla vermell caminant sobre un tronc envoltat de vegetació verda.
Panda vermell | ACN

El panda vermell (Ailurus fulgens) és un mamífer protegit pel Conveni CITAS, l'acord internacional que regula el comerç d'espècies amenaçades, i prové principalment de l'Himàlaia. Les amenaces principals a què s'enfronta l'espècie són la pressió de l'home -ja sigui per la desforestació del bambú o per l'agricultura-, la caça il·legal o el canvi climàtic.