La consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, assegura que la primera reunió amb ERC de cara als pressupostos va ser "positiva, cordial i constructiva". Romero ha explicat que durant la trobada Govern i republicans van "entrar en el detall" de les dades que marquen el límit de despesa per al 2025 i ha reiterat que la prioritat dels socialistes és poder aprovar els comptes perquè entrin en vigor l'1 de gener.
Sobre l'exigència d'ERC amb el finançament singular, la consellera confia satisfer-los. Subratlla que ja s'hi treballa, però també adverteix que aconseguir-lo no serà "ràpid ni fàcil". Romero ha visitat les oficines de banca mòbil a Ullà, on ha reiterat que el Govern "no està d'acord" amb l'opa hostil del BBVA sobre el Sabadell.
La consellera ha explicat que la primera trobada amb ERC per als comptes de l'any vinent va ser "positiva i cordial", i que durant la trobada es va parlar sobre el nou marc pressupostari per a l'any vinent, entrant també "en el detall de les dades que han marcat el límit de despesa per al 2025".
Sobre l'exigència dels republicans amb el finançament singular, assegurant que només negociaran si hi ha passes endavant amb el finançament singular, la consellera ha estat clara. "Els hi vam dir, i ho saben, que nosaltres prioritzarem tota la tasca que ens porti a aprovar el pressupost abans del 31 de desembre perquè entri en vigor l'1 de gener", ha dit la titular d'Economia i Finances.
Això sí, en paral·lel, Alícia Romero ha dit que "òbviament" el PSC ja està treballant per aconseguir un nou marc de finançament, que no serà "fàcil ni ràpid". I aquí, la consellera s'ha mostrat confiada que podran satisfer els republicans.
"El que vol ERC és que el Govern treballi per avançar cap aquí, també essent conscients que això no es pugui fer ràpid", ha precisat Romero. I hi ha afegit, en referència als comptes i al finançament singular: "Però nosaltres complim els acords, ens hem posat a treballar i esperem que, amb diferents ritmes, avancem i donem satisfacció a ERC".
Entrant en el pressupost per al 2025, la consellera d'Economia i Finances ha admès que en el proper exercici retornen aquelles regles de despesa que es van flexibilitzar amb la covid. Però Romero també ha precisat que "la previsió d'ingressos és alta" i ha recordat que, precisament, això és el que permet que el sostre de despesa creixi un 12,8% en relació al 2023. "Cosa que ens dona tranquil·litat per poder confeccionar uns nous comptes, que seguiran creixent, i incorporar aquelles propostes que ens facin ERC i els Comuns, que són els nostres socis prioritaris", ha dit.
"Amatents" amb l'opa hostil
Alícia Romero ha visitat aquest divendres el servei de banca mòbil a Ullà; precisament, el dia que comença a circular per les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany, la Garrotxa i la Selva. Durant la seva intervenció, la consellera ha recordat la tasca feta durant l'anterior legislatura per activar aquest servei, que "és una aposta del Govern per fer arribar els serveis financers als municipis rurals i petits de Catalunya".
I aquí, Romero ha recordat que d'ençà del 2008 s'han perdut fins al 73% de les oficines bancàries al país, "per moltes raons, com ara la fusió de caixes". En referència a la concentració bancària, la consellera també ha reiterat l'oposició del Govern cap a l'opa hostil del BBVA damunt el Sabadell, i ha dit que estaran "amatents" a les decisions dels organismes a qui pertoca fixar-ne posició.
"Ja ho hem dit altres vegades: no ens agraden les concentracions bancàries, perquè menys competència suposa també menys facilitat perquè els ciutadans trobin millors ofertes", ha dit la titular d'Economia i Finances. "Allò que voldríem és mantenir la situació actual, perquè el Banc Sabadell dona servei a les pimes i té una gran impermeabilitat al territori; per això no estem d'acord amb aquesta opa i les conseqüències que podria tenir", ha assegurat.
A 95 municipis gironins
El desplegament de la banca mòbil al territori permetrà que 95 municipis gironins de les sis comarques reben la visita, dos cops al mes, del servei que presten CaixaBank i Caixa d'Enginyers. Aquest desplegament inicial es farà amb tres oficines mòbils, que atendre una població de 56.000 habitants i recorreran uns 7.350 quilòmetres al mes.
Durant la seva intervenció, la consellera d'Economia ha agraït "la predisposició" de les dues entitats "per posar en marxa un servei innovador". "El nostre vol ser el Govern de tothom, i en aquest sentit la banca mòbil respon a la voluntat que visquis on visquis, siguis d'on siguis, puguis tenir els mateixos serveis".
Per la seva banda, el director general de Caixa Enginyers, Joan Cavallé, ha subratllat que estan "orgullosos" d'apropar-se al territori per poder "donar-hi servei". Per a Cavallé, la banca mòbil "contribueix a construir una societat més equilibrada i una economia més diversa, resilient i sostenible, d'acord amb els principis que fonamenten el nostre model de Banca Cooperativa, un model d'èxit a Europa".
Per últim, la directora d'Institucions de CaixaBank a la direcció territorial de Barcelona, Patricia Trillo, ha posat en valor "el compromís de l'entitat amb la inclusió financera". Trillo també ha subratllat que el 70% dels clients que fan ús de la banca mòbil tenen més de 65 anys i que estan "encantats de tenir l'oficina per a ells sols".
El servei es va estrenar el passat 17 de setembre a Girona i arribarà a tot Catalunya abans d'acabar l'any. La previsió és que el novembre s'estengui a les comarques del Camp de Tarragona i al sud de Barcelona i que el desembre arribi a la Catalunya Central, Barcelona, Lleida, l'Alt Pirineu, l'Aran i les Terres de l'Ebre. En total, 13 oficines mòbils prestaran el servei arreu del territori abans d'acabar l'any.