Els incendis forestals han estat una preocupació constant a Catalunya, una regió coneguda per la seva riquesa natural i paisatges diversos. En els darrers anys, els efectes del canvi climàtic, les altes temperatures i la sequera prolongada han contribuït a que els incendis esdevinguin més freqüents i devastadors.
Un dels incendis més greus recentment va tenir lloc l'estiu de 2022 a la comarca de la Terra Alta, a la província de Tarragona. Aquest incendi, que es va originar el 15 de juliol, va cremar més de 1.700 hectàrees de vegetació. L'incendi es va veure agreujat per les condicions meteorològiques extremes, amb temperatures que superaven els 40 graus i vents forts que van dificultar considerablement les tasques d'extinció.
A més, l'incendi va posar en perill nombroses masies i granges, i es van haver d'evacuar diverses famílies com a mesura de precaució. Els bombers van treballar intensament durant dies per controlar les flames, amb el suport de mitjans aeris i terrestres, però la complexitat del terreny i les condicions climàtiques van fer que l'incendi es propagés ràpidament.
Un altre incendi destacable va ser el que va afectar el Parc Natural del Cap de Creus a finals de juliol de 2021. Aquest foc va començar el 16 de juliol i va cremar unes 400 hectàrees en una de les zones més emblemàtiques i protegides de Catalunya. El Cap de Creus, amb els seus paisatges abruptes i la seva biodiversitat única, va patir un dany irreversible, especialment en les àrees de vegetació mediterrània que trigaran anys a recuperar-se.
Aquestes situacions són només exemples recents d'una problemàtica que s'ha anat intensificant amb el pas dels anys. Els Agents Rurals alerten que els incendis forestals a Catalunya podrien augmentar en freqüència i intensitat si no es prenen mesures preventives més estrictes. La gestió forestal, la neteja de boscos i la sensibilització ciutadana són claus per minimitzar el risc d'incendis futurs. Així mateix, el canvi climàtic continua sent un factor determinant que està modificant els patrons meteorològics i augmentant la vulnerabilitat dels boscos catalans.
7 comarques en alerta
El risc d’incendi ha baixat els últims dies a Catalunya, que espera aquest dimecres ruixats i tempestes força extensos per la influència d'una depressió aïllada en nivells alts (dana). Segons el mapa del pla Alfa dels Agents Rurals, l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Priorat, la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià es troben en perill alt d’incendi.
A altres comarques del litoral i de la Catalunya central, el perill és moderat, mentre que a la resta del territori, baix. La setmana passada diverses comarques es trobaven en perill extrem i van cremar dos incendis a la Noguera. Dilluns es va desactivar l’alerta del pla Infocat. D’altra banda, l’Ajuntament de Barcelona ha desactivat la fase d’alerta per nits tòrrides.
En baixar les temperatures nocturnes de 26 graus durant la major part de la nit passada a Barcelona, el Departament d’Urgències i Emergències Socials, en coordinació amb el servei de Protecció Civil municipal, ha desactivat aquest dimecres la fase d’alerta per nits tòrrides del Pla Calor.
L’alerta es va activar el 23 de juliol davant de la previsió que les temperatures sobrepassessin aquest llindar. L’activació d’aquesta fase manté en situació d’alerta el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) per si cal fer alguna intervenció.