Una platja amb sorra daurada i aigües cristal·lines, envoltada de turons verds i penya-segats rocosos, amb moltes persones gaudint del mar i prenent el sol a la vora.

Tragèdia mortal en una platja de l'Empordà

Aquest matí, un día tranquil de platja a Girona ha acabat amb una víctima mortal

Un home d’uns 60 anys d'edat ha mort aquest matí mentre es banyava a la cala Montgó de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), segons ha informat Protecció Civil. La persona encara no ha estat identificada. El telèfon d’emergències 112 ha rebut la trucada per aquest incident a les 8.40 hores per part d’uns testimonis que alertaven que havien tret de l’aigua una persona inconscient.

Platja concorreguda amb para-sols, persones prenent el sol i gaudint del mar, amb turons verds al fons.
Cala Montgó | Google

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha mobilitzat un helicòpter medicalitzat i dues unitats terrestres, que han començat les maniobres de reanimació cardiopulmonar però no han pogut reanimar la víctima. Es tracta de la tretzena víctima mortal a les platges des que va començar la campanya.

Al lloc també s'hi ha desplaçat efectius de la policia local, dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Civil, que es fan càrrec de les diligències. A la platja on hi ha hagut l’incident encara no havia començat el servei de vigilància.

Dades preocupants

En els últims 10 anys, a Catalunya han mort més de 300 banyistes ofegats a la platja o a la piscina. En el que va d'estiu, a l'Empordà han mort 5 persones, fet que ha portat a Protecció Civil a fer una crida a la prudència a l'hora de banyar-se a les diferents platges del territori català. Es recomana anar a aquests indrèts acompanyats i sent conscients de si l'espai és vigilat o no.

A més, es demana una cura especial amb la gent gran, ja que tenen un major risc a causa de la seva edat avançada. D'altra banda, també s'ha de tenir l'ull a sobre dels més petits en tot moment, ensenyar-los a nadar i no estar distrets amb el telèfon mòbil quan aquest vagin a l'aigua a jugar o nadar.

Les xifres de morts ja superen les de l'any passat, i ja han perdut la vida més de 17 persones en la temporada de bany que abraça des del 15 de juny fins el 15 de setembre. Un dels últims casos més recents va ser a Castelldefels, on un ciutadà francès de 53 anys va deixar-nos quan s'estava  banyant a la piscina d'un hotel de la mateixa ciutat.

Consells per la vostra seguretat

Els experts recomanen valorar entrar a l'aigua per rescatar a algú només si es tenen coneixements de salvament, a més de tenir les condicions físiques necessàries, ja que hi ha un alt risc que aquesta persona també acabi sent una víctima.

Com hem dit, en el cas de la gent gran i dels infants és millor acompanyar-los en tot moment i no despitar-nos quan estan a l'aigua. D'altra banda, els dies de forts vents i onatge és millor evitar l'ús dels inflables per no ser arrosegats per la corrent. A part, hem de valorar el clima abans d'entrar a l'aigua per estar 100% segurs de que no correm cap risc.

Cartell d'advertiment sobre corrents perillosos a una platja, amb text en diversos idiomes i un mapa indicant les àrees de perill.
Corrents perillosos | TV3

D'altra banda, molts cops ens hem trobat que no podem sortir de l'aigua perquè el mar ens empeny endins amb la seva corrent. És molt important saber que en aquests casos mai hem de nedar contra corrent, ja que ens provocarà cansament i pot ser fatal. Hem de fer el contrari, s'ha de nedar en direcció a la corrent de forma diagonal per així poder anar sortint de l'aigua amb paciència.