Una agent de policia dels Mossos d'Esquadra patrullant en un aeroport.

Un gambià intenta fugir al seu país després de cometre tots aquests delictes

El denunciat va ser detingut a l'Aeroport del Prat

En alguns casos, persones que cometen delictes busquen fugir a altres països per evitar ser capturades o processades judicialment al lloc d'origen. Això passa perquè creuen que creuant fronteres poden escapar de les lleis que els persegueixen. A més, molts intenten refugiar-se a països amb tractats d'extradició limitats o on consideren que les autoritats locals no col·laboraran en la seva captura.

Aquesta estratègia, però, no sempre és efectiva. Els acords internacionals de cooperació judicial i extradició permeten que les persones acusades de diversos delictes greus siguin localitzades i extraviades, depenent de les lleis de cada país. Encara que alguns aconsegueixen evadir la justícia durant un temps, les xarxes globals de seguretat dificulten cada cop més aquests intents de fuga internacional.

Detingut a l'Aeroport del Prat

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han detingut a l'aeroport del Prat de Barcelona un home buscat per agredir la seva parella a Sant Feliu de Llobregat. L'home, gambià de 45 anys, volia agafar un avió cap al país. Després de rebre la denúncia de la víctima i que l'agressor volia fugir del país, els Mossos van demanar la col·laboració de la Guàrdia Civil.

Aquests van poder arrestar-lo a la T-1 quan volia agafar un vol cap a la capital gambiana, Banjul. Segons la víctima, l'home la va agredir físicament i li va robar el vehicle i diners per anar a l'aeroport per agafar un vol cap a Banjul. Així doncs, l'home no només s'enfronta a un delicte de robatori per sostreure-li el vehicle amb què va fugir la seva parella, sinó també per un delicte d'agressió.

Dues persones observen una pantalla de sortides a un aeroport, cadascuna amb el seu equipatge.
Dues persones a l'aeroport del Prat | ACN

Les penes per violència de gènere

Les denúncies per agressió a parelles a Catalunya han augmentat els últims anys, reflectint una visibilització més gran de la violència de gènere i domèstica. Aquestes denúncies solen abastar des d'agressions físiques fins a psicològiques, i en molts casos les víctimes troben suport als serveis socials i legals disponibles. Els jutjats especialitzats en la violència domèstica són els encarregats d'atendre aquests casos, on s'intenta brindar protecció a les víctimes de manera ràpida i tan efectiva com sigui possible.

Pel que fa a les penes de presó, la llei a Catalunya, en línia amb el marc jurídic espanyol, estableix sancions severes per als que cometen agressions contra les parelles. Depenent de la gravetat dels fets, les penes poden anar des de diversos mesos fins a anys de presó, sobretot en casos de violència física greu o quan hi ha antecedents previs. A més, les mesures cautelars, com ara ordres d'allunyament o la retirada de la pàtria potestat, també són comunes per protegir les víctimes.

La legislació també preveu programes de rehabilitació per als agressors, amb l'objectiu de reduir la reincidència. Tot i això, l'enfocament principal continua sent la protecció de les víctimes i l'aplicació de penes que reflecteixin la gravetat del delicte. Les campanyes de conscienciació i l'augment de denúncies han portat a un control més gran sobre aquestes situacions a tot Catalunya, encara que la lluita contra la violència de gènere continua.