Les xarxes socials han esdevingut una part central de la vida dels joves en l’era digital. Aquests espais virtuals ofereixen nombroses oportunitats de connexió, aprenentatge i expressió personal, però també plantegen riscos importants, especialment per als menors. Les xarxes socials poden ser un entorn tòxic que influeix negativament en el seu benestar emocional i psicològic.
Un dels problemes més greus que afecta els menors en aquestes plataformes és el ciberassetjament. A diferència de l'assetjament tradicional, el ciberassetjament no es limita a un lloc o a una hora concreta. Pot estendre's més enllà de l'escola i continuar en qualsevol moment a través de missatges, comentaris o publicacions públiques.
Els menors poden ser víctimes d'insults, humiliacions i atacs anònims que tenen un impacte devastador en la seva autoestima. La constant exposició a aquest tipus d'assetjament pot portar a l'ansietat, la depressió i, en casos extrems, al suïcidi. A més del ciberassetjament, les xarxes socials fomenten una cultura de la comparació constant que afecta molts joves.
A través d'imatges i publicacions editades, es creen estàndards de bellesa i d'èxit sovint inassolibles. Molts adolescents cauen en la tentació de comparar-se amb aquestes versions idealitzades de la realitat, cosa que pot generar sentiments d'inferioritat, baixa autoestima i problemes amb la seva pròpia imatge corporal. Aquest fenomen és particularment preocupant en plataformes com Instagram o TikTok, on els filtres i les edicions fotogràfiques exacerben la distorsió de la realitat.
Una apunyalada per comentaris a xarxes socials
El passat 30 d'agost van tenir lloc uns incidents a Badalona per culpa d'un intercanvi de comentari per Tiktok. Aquests van acabar anant més enllà de les pantalles i amb una de les adolescents clavant-li un ganivet a l'altra. Els fets es van produir al voltant de les vuit del vespre al carrer de Don Pelayo.
En aquest lloc, una adolescent va resultar ferida en ser apunyalada durant una baralla al barri de la Salut de Badalona. Els Mossos d'Esquadra es van desplaçar fins al lloc dels fets, i una unitat del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) també va arribar al lloc de l'incident per atendre la víctima.
La menor va ser atesa pel servei d'emergències i seguidament va ser traslladada a l'hospital de Can Ruti de Badalona. Allà la van poder curar i posar-li diversos punts de sutura a la ferida. L'adolescent va estar uns dies ingressada al centre mèdic, i ja es troba fora de qualsevol mena de perill.
Per tal d'esclarir els fets, els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació i així determinar quina relació tenien l'agressora i la víctima. Les dues són d'ètnia gitana i residents al barri de Sant Roc. A més, es diu que les motivacions d'aquesta picabaralla van ser en relació a uns comentaris de la xarxa social TikTok.
Aquestes 'amenaces cibernètiques' van anar més enllà, i les dues noies van portar el conflicte fora de les pantalles. Així doncs, aquest enfrontament a xarxes va acabar en un enfrontament real i una apunyalada amb arma blanca.