Muntatge amb una imatge del lloc dels fets referenciats a la notícia. A l'esquerra, dins d'un cercle, un cotxe de Mossos d'Esquadra

Apareixen els cadàvers d'un home i els seus dos fills a un pis de Barcelona

Els Mossos d'Esquadra estan investigant els fets i no es descarta cap hipòtesi

Els cadàvers d'un home i els seus dos fills, menors d'edat, van aparèixer a la tarda al pis del districte d'Horta Guinardó de Barcelona que ocupava el pare, segons va avançar 'La Vanguardia' i van confirmar a l'ACN fonts properes al cas . De moment, no es descarta cap hipòtesi, inclosa la de la violència vicària.

Segons apunta el rotatiu barceloní, la mare dels nens ha alertat la policia, ja que no tenia notícies de l'exmarit que li havia de tornar els nens després de les vacances nadalenques. Els Mossos van confirmar que el domicili és al passeig Universal i que es van dirigir als Bombers de Barcelona per una forta concentració de gas. En accedir a l'interior es van localitzar els tres cossos.

Segons explica 'La Vanguardia', els dos menors tenien 7 i 10 anys i aquest matí, dia de represa del curs escolar després de l'atur nadalenc, no van assistir a l'escola. Els Mossos han indicat que actualment fan gestions per assegurar l'immoble on s'han trobat els cossos davant l'alarma generada per la concentració de gas , així com que s'ha activat una investigació i la Policia Científica per aclarir els fets.

També han explicat que al lloc dels fets s'han desplaçat quatre unitats de suport avançat i un equip de psicòlegs del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), dues dotacions de Bombers de Barcelona i dues de la Guàrdia Urbana de la capital catalana. El cos policial català, per part seva, ha activat cinc dotacions, entre seguretat ciutadana, investigació i Policia Científica.

Què és la violència vicària?

La violència vicària és un tipus de violència de gènere en què l'agressor busca ferir i danyar la dona indirectament, atacant persones properes a ella, principalment els seus fills i filles. Aquesta forma de violència és particularment cruel perquè l'agressor coneix l'immens dolor que causarà, generant un dany irreparable a la mare i convertint els nens i les nenes en víctimes directes del maltractament. Aquest acte és una estratègia deliberada per infligir el màxim dany psicològic a la mare a través del patiment dels fills.

En el context legal, la violència vicària ha estat reconeguda i definida a diversos països. Per exemple, a Espanya, des del 2015, la Llei Orgànica 1/2004 de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere considera els fills i filles de dones víctimes de violència de gènere com a víctimes directes de violència vicària. Ara com ara no s'ha confirmat que aquest cas s'englobi dins d'aquest tipus però és una de les hipòtesis que consideren els investigadors dels Mossos d'Esquadra.