Un bacallà al mar

Les millors receptes de bacallà per cuinar per Setmana Santa

El bacallà és el plat estrella d'aquestes dates

Des de temps immemorials, el bacallà ha estat una peça central a les tradicions gastronòmiques de la Setmana Santa. Aquesta espècie tan preuada, coneguda científicament com a Gadus morhua, ha captivat els paladars de generacions amb la seva textura delicada i el seu sabor distintiu.

En aquesta Setmana Santa, La Sirena convida a redescobrir aquest increïble producte, el bacallà, ia experimentar amb noves interpretacions culinàries. Perquè, encara que les tradicions ens connecten amb el nostre passat, també ens inspiren a crear un futur gastronòmic ple de sabor i creativitat.

A continuació us proposem tres receptes que mai fallen:

POTATGE DE CIGRONS AMB BACALLÀ:

Ingredients:

1 bossa de potatge de cigrons

400 g de bacallà al punt de sal La Sirena

300 g de ceba trossejada congelada

300 g de tomàquet pelat a daus congelat

1 gra d'all trossejat

1 culleradeta de pebre vermell dolç

2 gots de brou vegetal o d'aigua

2 ous durs

40 ml d'oli d'oliva

Sal i pebre negre mòlt al gust

Passos a seguir: Descongela el bacallà submergint-lo en el seu propi envàs amb aigua freda uns minuts. En una olla, escalfeu l'oli i sofregiu la ceba directament congelada durant 5 minuts. Afegeix-hi l'all i el tomàquet directament congelats, i cuina-ho a foc lent durant 6-7 minuts, remenant ocasionalment.

Incorpora el potatge de cigrons, el pebre vermell, la sal i el pebre. Cobreix amb brou o aigua i cuina tapat durant uns 15 minuts. Afegeix-hi el bacallà i acaba la cocció durant 3-4 minuts. Serveix ben calent el plat amb els ous durs trossejats dins el potatge.

Un plat de bacallà amb potatge
Plat de bacallà amb potatge | La Sirena

PORCIONS DE BACALLÀ A LA BISCAÏNA:

Ingredients:

2 dents d'all trossejat congelats

2 glaçons de julivert congelats

300 g de verdures per a sofregit congelades

12 cuetes de bacallà al punt de sal La Sirena

3 pebrots xorissers (o nyores)

200 g de patata rostida a rodanxes

1 full de llorer

Farina

Aigua

100 ml de vi blanc

Oli d'oliva

Sal i pebre al gust

Passos a seguir: Descongela les cuetes de bacallà a la nevera sobre un recipient amb reixeta. Elimina la tija i les llavors dels pebrots choriceros i posa'ls en remull durant almenys 3 hores. Un cop hidratats, raspa la carn, col·loca-la en un got de batedora i afegeix-hi 500 ml d'aigua. Tritura bé.

Després eixuga bé les cuetes, enfarina-les i fregeix-les per tandes en abundant oli calent. Retira-ho i reserva-ho. A part, en una cassola greixada, sofregiu les verdures congelades durant un parell de minuts. Afegeix el julivert i l'all congelat, i la fulla de llorer. Aboca el vi i deixa evaporar. Remena i incorpora les patates.

Posteriorment aboca l'aigua dels pebrots xorissers, salpebra i cuina durant 10 minuts. Quan faltin 3 minuts per acabar la cocció, afegeix les cuetes de bacallà i deixa bullir tot junt. Retira-ho del foc, deixa temperar i serveix.

Plat de bacallà a la biscaina
Plat de bacallà a la biscaina | La Sirena

ESPAGUETTIS AMB BACALLÀ I SALSA PUTTANESCA:

Ingredients:

200g de sofregit casolà La Sirena

2 dents d'all trossejat

200g de ceba trossejada

550g de daus de bacallà sense espines La Sirena

280g d'espaguetis integrals

10 unitats d'anxoves

80g de tàperes

80ml de vi blanc

Farina

Orenga seca

Paté d'olives

Parmesà ratllat

Oli d'oliva verge bitxo Casa Rinaldi

Oli d'oliva

Sal

Pebre negre

Passos a seguir: Descongela els daus de bacallà a la nevera, col·locant-los sobre un recipient amb reixeta. Asseca'ls bé i reserva'ls. Per a la preparació de la salsa, talla les anxoves i les tàperes a daus petits. Reserva. Bull els espaguetis durant 10-15 minuts. Escorre'ls i guarda una mica daigua de la cocció.

Reserva els espaguetis amb un rajolí d'oli d'oliva. A continuació, per a la salsa, escalfa una mica d'oli de bitxo en una paella i sofregeix la ceba i els alls a foc mitjà. Salpebra. Desglaça amb el vi blanc i apuja el foc per evaporar l'alcohol. Després, incorpora les anxoves, les tàperes i el paté d'olives. Barreja i ofega durant 2-3 minuts a foc mitjà i afegeix el sofregit casolà i un pessic d'orenga. Remena-ho i cou-ho durant 3-4 minuts a foc baix. Afegeix la pasta juntament amb una mica daigua de cocció per lligar la salsa.

Barreja-ho fins que tot s'integri i reserva en calent. Per preparar el bacallà enfarina els daus i reserva'ls. Escalfeu una mica d'oli d'oliva i salteu les peces de bacallà durant 3-4 minuts a foc mitjà. Per acabar, serveix els espaguetis amb la salsa Puttanesca en un plat. Incorpora els daus de bacallà sobre la pasta i empolvora una mica de parmesà ratllat per sobre.

Plat d'espaguetis amb bacallà
Espaguetis amb bacallà | La Sirena

En aquest enllaç pots veure la vídeo recepta.