Des de temps immemorials, el bacallà ha estat una peça central a les tradicions gastronòmiques de la Setmana Santa. Aquesta espècie tan preuada, coneguda científicament com a Gadus morhua, ha captivat els paladars de generacions amb la seva textura delicada i el seu sabor distintiu.
En aquesta Setmana Santa, La Sirena convida a redescobrir aquest increïble producte, el bacallà, ia experimentar amb noves interpretacions culinàries. Perquè, encara que les tradicions ens connecten amb el nostre passat, també ens inspiren a crear un futur gastronòmic ple de sabor i creativitat.
A continuació us proposem tres receptes que mai fallen:
POTATGE DE CIGRONS AMB BACALLÀ:
Ingredients:
1 bossa de potatge de cigrons
400 g de bacallà al punt de sal La Sirena
300 g de ceba trossejada congelada
300 g de tomàquet pelat a daus congelat
1 gra d'all trossejat
1 culleradeta de pebre vermell dolç
2 gots de brou vegetal o d'aigua
2 ous durs
40 ml d'oli d'oliva
Sal i pebre negre mòlt al gust
Passos a seguir: Descongela el bacallà submergint-lo en el seu propi envàs amb aigua freda uns minuts. En una olla, escalfeu l'oli i sofregiu la ceba directament congelada durant 5 minuts. Afegeix-hi l'all i el tomàquet directament congelats, i cuina-ho a foc lent durant 6-7 minuts, remenant ocasionalment.
Incorpora el potatge de cigrons, el pebre vermell, la sal i el pebre. Cobreix amb brou o aigua i cuina tapat durant uns 15 minuts. Afegeix-hi el bacallà i acaba la cocció durant 3-4 minuts. Serveix ben calent el plat amb els ous durs trossejats dins el potatge.
PORCIONS DE BACALLÀ A LA BISCAÏNA:
Ingredients:
2 dents d'all trossejat congelats
2 glaçons de julivert congelats
300 g de verdures per a sofregit congelades
12 cuetes de bacallà al punt de sal La Sirena
3 pebrots xorissers (o nyores)
200 g de patata rostida a rodanxes
1 full de llorer
Farina
Aigua
100 ml de vi blanc
Oli d'oliva
Sal i pebre al gust
Passos a seguir: Descongela les cuetes de bacallà a la nevera sobre un recipient amb reixeta. Elimina la tija i les llavors dels pebrots choriceros i posa'ls en remull durant almenys 3 hores. Un cop hidratats, raspa la carn, col·loca-la en un got de batedora i afegeix-hi 500 ml d'aigua. Tritura bé.
Després eixuga bé les cuetes, enfarina-les i fregeix-les per tandes en abundant oli calent. Retira-ho i reserva-ho. A part, en una cassola greixada, sofregiu les verdures congelades durant un parell de minuts. Afegeix el julivert i l'all congelat, i la fulla de llorer. Aboca el vi i deixa evaporar. Remena i incorpora les patates.
Posteriorment aboca l'aigua dels pebrots xorissers, salpebra i cuina durant 10 minuts. Quan faltin 3 minuts per acabar la cocció, afegeix les cuetes de bacallà i deixa bullir tot junt. Retira-ho del foc, deixa temperar i serveix.
ESPAGUETTIS AMB BACALLÀ I SALSA PUTTANESCA:
Ingredients:
200g de sofregit casolà La Sirena
2 dents d'all trossejat
200g de ceba trossejada
550g de daus de bacallà sense espines La Sirena
280g d'espaguetis integrals
10 unitats d'anxoves
80g de tàperes
80ml de vi blanc
Farina
Orenga seca
Paté d'olives
Parmesà ratllat
Oli d'oliva verge bitxo Casa Rinaldi
Oli d'oliva
Sal
Pebre negre
Passos a seguir: Descongela els daus de bacallà a la nevera, col·locant-los sobre un recipient amb reixeta. Asseca'ls bé i reserva'ls. Per a la preparació de la salsa, talla les anxoves i les tàperes a daus petits. Reserva. Bull els espaguetis durant 10-15 minuts. Escorre'ls i guarda una mica daigua de la cocció.
Reserva els espaguetis amb un rajolí d'oli d'oliva. A continuació, per a la salsa, escalfa una mica d'oli de bitxo en una paella i sofregeix la ceba i els alls a foc mitjà. Salpebra. Desglaça amb el vi blanc i apuja el foc per evaporar l'alcohol. Després, incorpora les anxoves, les tàperes i el paté d'olives. Barreja i ofega durant 2-3 minuts a foc mitjà i afegeix el sofregit casolà i un pessic d'orenga. Remena-ho i cou-ho durant 3-4 minuts a foc baix. Afegeix la pasta juntament amb una mica daigua de cocció per lligar la salsa.
Barreja-ho fins que tot s'integri i reserva en calent. Per preparar el bacallà enfarina els daus i reserva'ls. Escalfeu una mica d'oli d'oliva i salteu les peces de bacallà durant 3-4 minuts a foc mitjà. Per acabar, serveix els espaguetis amb la salsa Puttanesca en un plat. Incorpora els daus de bacallà sobre la pasta i empolvora una mica de parmesà ratllat per sobre.
En aquest enllaç pots veure la vídeo recepta.