Diferents tipus de vermut català

Quin és el millor vermut català?

La beguda alcohòlica elaborada en destil·leria familiar Priorat Lab ha guanyat per segona vegada aquest reconeixement

És diumenge, es va acostant l'hora de dinar i el Sol llueix al punt més alt del cel; és el moment del vermut. Aquest vi fortificat és l'acompanyant favorit de molts espanyols per al´aperitiu. Tant és així que, de fet, s'estima que es consumeixen entre 25 i 30 milions de litres d'aquesta beguda a l'any.

Una terra que sempre ha estat relacionada amb el bon vermut ha estat la catalana; més en particular, la tarragonina. De la província de Tarragona neixen molts dels considerats, any rere any, com a millors vermuts d'Espanya. Precisament a Reus s'han celebrat els Premis Vinari 2024, on s'escull el millor vermut de Catalunya.

En aquesta ocasió, el vencedor ha estat un vell conegut del certamen, ja que ja havia aconseguit el premi en anys anteriors. Parlem del Dos Déus Origins Reserva Negre, elaborat a Priorat L&B Lab. Està produït amb raïm local i amb la suma de 40 botànics naturals, entre herbes i espècies, que inclouen fusta de sàndal, àloe vera i gingebre, entre d'altres.

L'elaboració del Dos Déus Origins Reserva Negre

Aquest vermut vermell fa criança en botes de Jerez i Priorat durant sis mesos i el seu valor més gran és la capacitat d'accentuar les seves aromes clàssiques, donzell i genciana, a la boca. Una explosió de dolçor i satisfacció que s'entremescla amb una petita pinzellada d'amargor i acidesa i que el converteixen en una producció única i diferent de les altres.

Dos Déus Origins Red Reserve s'elabora a la destil·leria familiar Priorat Lab, fundada i dirigida per Àlex Illa i Cristina Guix. El local està ubicat a Bellmunt del Priorat (Tarragona), un poble amb menys de 300 habitants. L'ampolla de 70 centilitres es pot adquirir a diverses botigues físiques, així com també online, per uns 10 euros.

Cristina Guix es mostrava satisfeta després d'haver rebut el premi: “Estem molt contents amb el premi perquè és un reconeixement a la feina ben feta”. "Sempre posem molta atenció en tots els processos, vigilem cada partida perquè el vermut sempre conservi l'essència que el fa singular i diferent", afegia.

Finalment, la propietària s'enorgulleix que l'elaboració hagi pogut mantenir l'essència principal. "És molt fàcil que les idees originals es vagin diluint en el temps. En el nostre cas no passa perquè cada any reforcem l'aposta i el premi ens demostra que el camí que seguim és l'encertat", sentenciava.