Quan arriba el juny, Barcelona i el seu entorn es vesteixen de festa: fogueres, petards i una cita ineludible amb la gastronomia popular, la coca de Sant Joan. No és només un dolç, és territori de records: joventut compartida sota focs artificials, el primer bany de l'estiu i aquella aroma de sucre, pinyons i crema que desperta emocions.
En la seva setena edició, el certamen “La Millor Coca de Sant Joan de Catalunya” va confirmar el que ja s'intuïa als carrers: les coques més exquisides d'aquest 2025 neixen en tallers on l'ofici continua sent herència i creativitat.
El passat 6 de juny, l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona va ser testimoni d'una autèntica explosió de pastisseria artesanal, amb 270 peces presentades en cinc categories: tradicional (fruita i pinyons), crema i pinyons, llardons, xocolata i creativa.

Un jurat compost per forners, pastissers i periodistes va avaluar textura, aroma, cocció, presentació i fidelitat a la tradició (excepte en la creativa, on primava l'originalitat).
Un podi ben dolç
El guardó a la millor coca tradicional va recaure en Morreig, un obrador de Gràcia que destaca pel seu brioix de fermentació prolongada (mínim 48 h) i fruita confitada casolana, equilibrats en sabor i estètica.
En la categoria de crema i pinyons, la premiada va ser Fleca Rovira, a Santa Agnès de Malanyanes, que es va imposar entre prop de seixanta competidors gràcies a una crema natural, ben dosificada, que no tapava la massa.
Per la seva banda, El Racó, a Granollers, va reafirmar el seu lideratge en coques de llardons gràcies a una massa cruixent i ben cuita, amb llardons que mantenien cos sense greixar en excés. Una victòria avalada per la seva reputació centenària (des de 1827).

El premi a la millor coca de xocolata va ser per La Coca de Folgueroles, un obrador d'Osona que va destacar per un brioix superb i xocolata de qualitat que respectava el perfil clàssic del dolç.
Finalment, la categoria més esperada, la coca creativa, va ser per Natcha, a Les Corts. La seva proposta amb massa estil croissant tenyida de vermell, farcida de frangipane de coco, cremós de mascarpone i melmelada de gerds, adornada amb ratlladura de llima i fruita fresca, va encantar el jurat per ser sorprenent però amb ganxo: “es podria vendre més enllà de Sant Joan”.
Festa i tradició en la nit més 'curta' de l'any
Aquest concurs no només premia coques; també reconnecta amb el sentit col·lectiu. Després de la degustació, totes les peces van ser donades a la Fundació Amics de la Gent Gran, evitant el malbaratament alimentari i aportant a qui més ho necessita.
Però queda feina per fer: tot i que el nivell general va ser bo, alguns membres del jurat van assenyalar que no totes les coques van assolir la qualitat esperada, especialment en les categories més tècniques.
Tot i així, la tradició segueix viva gràcies a l'aposta per la matèria primera local, la precisió en les fermentacions i un retorn a les fórmules clàssiques, davant la temptació fàcil de la innovació sense control.
On les pots aconseguir?
Si vols assaborir aquestes coques destacades durant les revetlles o més endavant, aquí tens les seves adreces:
Morreig (Gràcia, c/ Verdi, 25): perfecta per a fidels de la tradició.
Natcha (Les Corts, Av. Sarrià, 45): ideal per a paladars que busquen una experiència diferent.
Fleca Rovira (Santa Agnès de Malanyanes): rebosteria cuidada i cremosa.
El Racó (Granollers): una referència en els llardons.
La Coca de Folgueroles (Osona): per a qui no renuncia a la xocolata autèntica.
Veu Independent
Periodisme lliure i català