Imatge d’un pa dolç empolsinat amb sucre, sobre el qual hi ha una silueta amb franges vermelles i grogues i diversos signes d’interrogació de colors.

La millor coca de Sant Joan de Catalunya

T'expliquem els principals detalls

Quan arriba el juny, Barcelona i el seu entorn es vesteixen de festa: fogueres, petards i una cita ineludible amb la gastronomia popular, la coca de Sant Joan. No és només un dolç, és territori de records: joventut compartida sota focs artificials, el primer bany de l'estiu i aquella aroma de sucre, pinyons i crema que desperta emocions.

En la seva setena edició, el certamen “La Millor Coca de Sant Joan de Catalunya” va confirmar el que ja s'intuïa als carrers: les coques més exquisides d'aquest 2025 neixen en tallers on l'ofici continua sent herència i creativitat.

El passat 6 de juny, l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona va ser testimoni d'una autèntica explosió de pastisseria artesanal, amb 270 peces presentades en cinc categories: tradicional (fruita i pinyons), crema i pinyons, llardons, xocolata i creativa.

Dones cobertes de sucre apilades en un plat blanc.
Rosquilles | Getty Images

Un jurat compost per forners, pastissers i periodistes va avaluar textura, aroma, cocció, presentació i fidelitat a la tradició (excepte en la creativa, on primava l'originalitat).

Un podi ben dolç

El guardó a la millor coca tradicional va recaure en Morreig, un obrador de Gràcia que destaca pel seu brioix de fermentació prolongada (mínim 48 h) i fruita confitada casolana, equilibrats en sabor i estètica. 

En la categoria de crema i pinyons, la premiada va ser Fleca Rovira, a Santa Agnès de Malanyanes, que es va imposar entre prop de seixanta competidors gràcies a una crema natural, ben dosificada, que no tapava la massa.

Per la seva banda, El Racó, a Granollers, va reafirmar el seu lideratge en coques de llardons gràcies a una massa cruixent i ben cuita, amb llardons que mantenien cos sense greixar en excés. Una victòria avalada per la seva reputació centenària (des de 1827).

Pastís de formatge amb fruits vermells
pastís de formatge | Canva

El premi a la millor coca de xocolata va ser per La Coca de Folgueroles, un obrador d'Osona que va destacar per un brioix superb i xocolata de qualitat que respectava el perfil clàssic del dolç.

Finalment, la categoria més esperada, la coca creativa, va ser per Natcha, a Les Corts. La seva proposta amb massa estil croissant tenyida de vermell, farcida de frangipane de coco, cremós de mascarpone i melmelada de gerds, adornada amb ratlladura de llima i fruita fresca, va encantar el jurat per ser sorprenent però amb ganxo: “es podria vendre més enllà de Sant Joan”.

Festa i tradició en la nit més 'curta' de l'any

Aquest concurs no només premia coques; també reconnecta amb el sentit col·lectiu. Després de la degustació, totes les peces van ser donades a la Fundació Amics de la Gent Gran, evitant el malbaratament alimentari i aportant a qui més ho necessita.

Però queda feina per fer: tot i que el nivell general va ser bo, alguns membres del jurat van assenyalar que no totes les coques van assolir la qualitat esperada, especialment en les categories més tècniques.

Tot i així, la tradició segueix viva gràcies a l'aposta per la matèria primera local, la precisió en les fermentacions i un retorn a les fórmules clàssiques, davant la temptació fàcil de la innovació sense control.

On les pots aconseguir?

Si vols assaborir aquestes coques destacades durant les revetlles o més endavant, aquí tens les seves adreces:

Morreig  (Gràcia, c/ Verdi, 25): perfecta per a fidels de la tradició.

Natcha (Les Corts, Av. Sarrià, 45): ideal per a paladars que busquen una experiència diferent.

Fleca Rovira (Santa Agnès de Malanyanes): rebosteria cuidada i cremosa.

El Racó  (Granollers): una referència en els llardons.

La Coca de Folgueroles  (Osona): per a qui no renuncia a la xocolata autèntica.

Veu Independent

Periodisme lliure i català

Ajuda'ns a difondre un discurs clar i català, allunyat del relat oficial dels mitjans del règim. Ara més que mai cal una veu lliure.
Fes una donació
Suport segur i confidencial