Muntatge amb imatge d'un establiment de Bonpreu. A la dreta una imatge amb uns maduixots. A l'esquerra, una imatge amb una dona indignada

Indignació d'una clienta de Bonpreu per la procedència dels maduixots

La polèmica dels maduixots

Aquests dies us hem estat compartint una de les darreres ofertes de Bonpreu Esclat, que pot fer les delícies dels amants de les fruites, i més concretament del Kiwi groc Zespri procedent de Nova Zelanda i els maduixots de Huelva.

Tot i això i malgrat la substanciosa oferta d'aquests productes, no ha acabat de semblar-li del tot bé a alguns dels clients de la cadena catalana de supermercats. O almenys, això és el que ha succeït amb una usuària d'X (Twitter), que ha mostrat el seu enorme enuig pel fet que els establiments catalans ofereixin un producte que ve de la ciutat andalusa de Huelva.

La tuitera anomenada Elisabeth ha publicat una piulada mostrant la seva disconformitat per la decisió dels supermercats de Bonpreu i Esclat. El text, clar i contundent, obre una rotunda reflexió: “Un tema que no hauria de tenir espai a la barretina és que un supermercat com Bonpreu ens porti els maduixots de Huelva tenint-ne de meravellosos al Baix Llobregat i al Maresme. Ni amb nata muntada s'empassa millor tant de menyspreu pel producte del país".

Els maduixots de Huelva, NSG 203–Marimbella®, s'han consolidat com un dels productes més prestigiosos entre els analistes d'aquesta fruita, convertint-se en un dels més determinants en la intenció del consumidor per gaudir de la seva forma, color i molt especialment, per un sabor deliciós. Tot això no desacredita la resta de maduixots, inclosos els catalans, que de la mateixa manera suposen una elecció àmpliament contrastada.

Els maduixots catalans

Sense anar més lluny, el Parc Agrari del Baix Llobregat ofereix una gran varietat de productes de temporada; d'una banda, cultius d'horta, com enciams, diversitat de bràssiques, calçots, espàrrecs de Gavà, carbasses i tomàquets; i de l'altra, fruites, amb cireres, melons, síndries, préssecs, prunes, mirabolants i, per descomptat... maduixots.

Tanmateix, la veritable estrella dels maduixots catalans són els de la comarca del Marseme. No obstant això, el que passa amb aquesta varietat de maduixots catalans és que requereix un consum ràpid després de la collita, comportant una gran valoració per part dels consumidors de proximitat. Per a Dídac Valera de l'Hort d'en Dídac, pagès format com a enginyer tècnic agrícola: "La maduixa del Maresme ha de passar per poques mans: del pagès al consumidor en un dia o dos. Com a màxim un comerciant amb tacte d'intermediari. S'ha de recollir al punt i per saber-ho se l'ha de conèixer, per això és una fruita que bàsicament gaudim nosaltres, els del Maresme. I som especialment capritxosos!”.

Tant la maduixa com el maduixot són, segurament, una de les fruites que més addicció genera per l'ús culinari, cosa que afavoreix que hi hagi una gran diversitat de receptes i formes de menjar-nos-les. Maduixots de Huelva, o maduixots catalans, el cas és que estem en plena temporada d'aquesta fruita, i hem d'aprofitar les seves enormes possibilitats.