Muntatge amb imatge d'un cuiner. A l'esquerra, una imatge amb la bandera catalana

El gest a favor del català de dos restaurants amb Estrella Michelin

El català gastronòmic, una mica més visible

De mica en mica, sembla que el català tendeix a normalitzar la seva presència entre els restaurants més prestigiosos. Després de moltes queixes dirigides a diversos establiments que fan cas omís de les reclamacions de l'ús de català a Catalunya, han emergit amb força el nom de dos restaurants amb estrella Michelin que han activat l'opció catalana.

Es tracta de dos dels restaurants més prestigiosos i cars de Barcelona: el restaurant Aleia, situat a l'Hotel Casa Fuster; i el restaurant Moments, un altre dels hotels més cotitzats del país: l'Hotel Mandarin Oriental. Tots dos establiments s'han decidit, per fi, a incorporar el català a les seves respectives webs oficials. Tot i això, a Catalunya segueix havent-hi tres restaurants més amb la concessió d'estrella Michelin que segueixen evitant el català com a opció idiomàtica; són el restaurant Deliranto de Salou, l'Escola d'Hostaleria Hofmann; i l'Enoteca Paco Pérez, tots dos situats al districte barceloní de Ciutat Vella.

L'Aleia és un restaurant que té una estrella Michelin. Està situat a la primera planta del portentós hotel de cinc estrelles, Casa Fuster, situat a la part alta del Passeig de Gràcia. Un edifici modernista espectacular projectat per l'arquitecte Domenech i Muntaner. El restaurant està liderat pels dos xefs: l'argentí Paulo Airaudo i el de Jerez Rafa de Bedoya. La proposta de l'Aleia està marcada per un menú executiu al preu de 134€ i el menú principal a un preu de 172€, encara que també es pot optar per un maridatge curt de 78€ i un altre de llarg a 108€.

El beneplàcit dels comensals

Alguns comentaris de comensals a favor de l'Aleia indiquen: “Restaurant especial situat en un hotel espectacular. Menú degustació amb tocs gaditans mereixedor de l'estrella Michelin que té. Per a una ocasió especial és perfecte”. O: “Marc idoni per passar una vetllada increïble, cuina molt cuidada amb bon tracte del producte es nota les arrels andaluses amb tocs de la cuina francesa i catalans, servei molt professional per part del personal de sala, repetirem sens dubte! !!”.

Per la seva banda, el Moments -situat en ple Passeig de Gràcia- és un restaurant posseïdor de dues estrelles Michelin. Sota la direcció de la mediàtica Carme Ruscalleda i el seu fill, Raül Balam, Moments ofereix una de les experiències gastronòmiques més sorprenents de Barcelona. El seu exclusiu menú a 215€, es pot alternar amb un maridatge català de 175€, un altre de nacional a 195€ i un tercer d'icònic, al preu significatiu de 825€.

https://www.instagram.com/p/C4sW6lQsws0/?img_index=1

Els clients del Moments també solen mostrar el seu entusiasme a través de cometaris, com “El menjar i l'ambient són preciosos en un marc increïble com és l'hotel Mandarin a Passeig de Gràcia. Però allò que més m'ha impressionat respecte a altres restaurants del seu nivell ha estat el servei, ha estat perfecte”. O com aquest altre: “Plats i servei dins del marc de la perfecció. Una experiència a repetir.