Persona prenent-se la pressió arterial amb un braçalet mentre en un requadre es mostra algú llegint el diari al llit amb un esmorzar al costat.

L'estudi que dóna la clau per evitar un greu problema de salut: 'L'esmorzar...'

Els investigadors han seguit l'evolució de 400 persones durant tres anys

Un estudi de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar conclou que menjar un esmorzar de qualitat i que aporti la quantitat adequada d'energia per fer front al dia redueix el risc de patir una malaltia cardiovascular.

L'estudi, publicat a Journal of Nutrition, Health and Aging, mostra que ingerir al matí entre el 20% i el 30% de la quantitat d'energia de tot el dia influeix en els factors de risc cardiovascular principals.

Els investigadors han seguit l'evolució durant tres anys de 383 participants al projecte PREDIMED-Plus, un assaig clínic aleatoritzat que analitza els efectes de la dieta mediterrània a la salut. Els participants tenien entre 55 i 75 anys i sobrepès o obesitat.

Els resultats de les investigacions

Els investigadors van tenir en compte diversos factors de risc cardiovascular, concretament el pes; el perímetre de la cintura, que és un indicador d'obesitat abdominal; l'evolució del perfil lipídic, controlant els nivells de colesterol i triglicèrids; la pressió arterial i marcadors de diabetis.

Home amb vestit fosc i corbata vermella sostenint-se el pit amb expressió de dolor.
Persona amb problemes cardiovasculars | Getty Images

Els resultats indiquen que les persones que van ingerir entre un 20 i un 30% de l'energia total del dia al matí tenien nivells més baixos en alguns d'aquests factors de risc. Concretament, tenien un menor índex de massa corporal –entre un 2% i un 3,5% menys– i menys obesitat abdominal –entre un 2 i un 4% menys de perímetre de cintura–.

Una correcta ingesta d'energia per esmorzar també es va associar amb un descens important en els triglicèrids -entre un 9 i un 18% menys- i una millora de l'anomenat colesterol bo, el colesterol HDL -entre un 4% i un 8,5% més-. La resta de marcadors no van presentar millores tan significatives.

Alhora, prendre un esmorzar de qualitat, amb una ingesta equilibrada de proteïnes, greixos d'alt valor biològic, fibra, calci i ferro, s'associa amb un 1,5% menys de perímetre abdominal, un 4% menys de triglicèrids, i més colesterol bo, un 3% més.

Els experts parlen

“L'esmorzar és el menjar més important del dia, però importa què i com es fa; menjar quantitats mesurades, ni massa ni massa poc, i la seva composició nutricional”, afirma l'investigador Álvaro Hernáez, de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), en declaracions recollides pel centre.

Una família esmorzant junta en una taula de fusta amb plats de menjar i begudes.
Una família esmorzant | Getty Images Signature

La doctora Montse Fitó, coordinadora del Grup de recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició del centre de recerca de l'Hospital del Mar i del CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN), afegeix que menjar la quantitat adequada d'energia i prendre un esmorzar de qualitat sumen per prevenir el risc cardiovascular.

"Promoure uns hàbits d'esmorzar saludable pot contribuir a un envelliment saludable en reduir el risc de síndrome metabòlica i les malalties cròniques que s'hi associen", recalca la investigadora de l'Hospital del Mar i del CIBEROBN Karla-Alejandra Pérez-Vega.

Els resultats del treball estan ajustats i són atribuïbles tant a la ingesta d'energia durant l'esmorzar com a la qualitat dels aliments que es mengen i no a altres factors, assenyalen des de l'Institut de Recerca del Mar.