La DO Cava va aconseguir un nou rècord en augmentar les vendes un 2,35% durant els primers nou mesos del 2023 en relació amb el mateix període de l'any passat, fins a 170 milions d'ampolles, segons ha explicat aquest dimecres el president del consell regulador, Javier Pagés. Les vendes van créixer especialment al mercat espanyol , amb un increment del 7,65% mentre que a l'estranger es va mantenir pràcticament estables, amb un 0,33% més.
En una trobada amb mitjans de comunicació, Pagés ha comentat que la DO Cava encara amb optimisme la campanya de Nadal gràcies al bon comportament del consum fins ara malgrat el context econòmic. Pel que fa a l'impacte de la sequera, el sector preveu una reducció de la producció al voltant d'un 20% de mitjana. Pagés ha destacat les bones dades del mercat interior tenint en compte el context econòmic, especialment a la resta d'Europa, on el creixement és inferior al de l'Estat o fins i tot hi ha una contracció, com és el cas d'Alemanya.
"L'economia està una mica alentida ia nivell nacional, la restauració i el turisme tiren del mercat", ha analitzat Pagés. A nivell internacional, van pujar un 0,33%, tot i que la DO Cava va subratllar els increments al mercat britànic, amb un 19,33%; un dels principals països en volum, amb Alemanya (+1,27%) i el belga (+1,95%). Altres mercats que es troben als 15 primers han experimentat importants augments, com és el cas del Brasil, amb un 76,29%; Polònia (33,29%), França (17,69%) i Països Baixos (+11,38%). En total, el mercat internacional concentra un 70% de les vendes dels 349 cellers associats a la DO.
Per poder celebrar Nadal amb un bon cava us recomanem tres caves catalans:
Ferre Catasus Cava Celler Ballbe Brut Nature
Els caves com el Ferre Catasus estan elaborats amb raïms autòctons de la regió, com Macabeu, Parellada i Xarel·lo. Aquests vins poden tenir notes de fruites blanques, cítrics i de vegades tocs de pa torrat o ametlles, depenent de la seva criança i producció. Té un preu de 7,38 euros.
Agustí Torelló Mata Reserva Brut
És un cava distingit pel caràcter ecològic i certificació vegana. Aquest vi escumós s'elabora amb raïms seleccionats a mà de les vinyes pròpies de la firma al Penedès, utilitzant un 42% de macabeu (de vinyes de gairebé 50 anys), un 22% de xarel·lo i un 36% de parellada. La vinificació es realitza íntegrament a la propietat, amb llevats propis i una fermentació separada per a cada varietat durant 28 dies. Posteriorment, el vi passa per una segona fermentació i es cria en ampolla durant 3 anys a les caves d'Agustí Torelló, on es manté una temperatura constant afavorint un envelliment òptim.
Cada ampolla indica la data de degollament, que és el moment en què s'eliminen les mares i es col·loca el tap definitiu, assegurant així la frescor del producte. El clima sec del Penedès, amb poques pluges a la primavera i estius càlids, contribueix a una verema sana i raïms petits amb alta concentració d'aromes, sucres i acidesa. L'Agustí Torelló Mata Reserva Brut es caracteritza per la seva frescor i notes de fruita blanca, especialment poma, amb tocs de prunes grogues, llevats i brioixeria fina. Amb un contingut de sucre de 6 grams per litre, aquest cava és ideal per a aperitius, amanides i entrants, i també pot acompanyar postres no excessivament dolces. Té un preu de 12,50 euros.
Juvé i Camps Essential Purpura
Es caracteritza per la seva qualitat de reserva, cosa que indica que ha estat envellit durant un període més llarg al celler, generalment entre 15 i 30 mesos, encara que aquest període pot variar. El Reserva Brut Essentiral Púrpura sol ser un cava sec, amb un baix contingut de sucre residual. Pel que fa al perfil de sabor, els caves de Juvé i Camps solen destacar per les seves notes de fruites madures, cítrics i de vegades tocs de pa torrat o brioixeria, producte de la seva criança en mares.
Aquest cava és versàtil per a maridatges, i és adequat per acompanyar una àmplia gamma de plats, des d'aperitius fins a plats principals més lleugers. Té un preu de 13,90 euros.